Bătălia pentru forța de muncă: Rusia este îngrijorată de reorientarea emigranților moldoveni și ucraineni spre UE

muncă

Federația Rusă este afectată grav de un declin demografic, care provoacă un deficit tot mai acut de brațe de muncă. Drept urmare, Autoritățile rusești sunt tot mai îngrijorate de faptul că numărul emigranților de muncă, inclusiv a celor din Republica Moldova și Ucraina este în scădere, aceștia din urmă preferând să migreze în ultimii ani în țările Uniunii Europene.  

Acest fapt rezultă din concluziile unui raport referitor la politica de migrație a Rusiei, elaborat de Centrul de Cercetări Strategice din Federația Rusă.

Numărul emigranților moldoveni în Rusia a scăzut cu 100.000 în trei ani

Autorii raportului constată că Federația Rusă este tot mai neatractivă ca piață a muncii pentru moldoveni. În ultimii trei ani, numărul moldovenilor și a ucrainenilor plecați la munci sezoniere în Federația Rusă a scăzut cu aproximativ cu câte 100.000.

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului rus de Interne, dacă la data de 1 octombrie 2015, în Federația Rusă se aflau la muncă 250.963 de moldoveni, în 2016, numărul acestora a coborât până la 218.420 de persoane.

O scădere și mai drastică s-a produs în următorul an. La data de 1 octombrie 2017, în Federația Rusă munceau doar 157.000 de moldoveni. La fel, în trei ani, numărul ucrainenilor aflați la muncă sezonieră în Federația Rusă s-a redus de la 436.000 la 332.000.

Această scădere se datorează în special devalorizării rublei rusești, precum și a deschiderii pieței muncii europene pentru Moldova și Ucraina, concluzionează raportul.

„Cu fiecare an se reduce numărul emigranților din Moldova și Ucraina – oamenii din aceste țări au alternativă prin a merge la muncă în țările din occident ( mai ales datorită regimului liberalizat de vize cu Europa)”, explică experții ruși.

Potrivit acestora reducerea emigrației în Federația Rusă este cauzată de „criza economică și stagnare”. „Specialiștii străini pierd interesul pentru piața de muncă rusească, iar din cauza devalorizării rublei și relațiilor externe tensionate, poate duce la reducerea și a numărului celor care muncesc la moment în Rusia”, se constată în Raport.

Drept urmare, Potențialul demografic pentru emigrare (temporare și definitive) în Rusia din țările ex-sovietice se va reduce. ”Un flux stabil putem aștepta doar din Asia Centrală”, anunță cei de la Centrul de Cercetare Strategică al Federației Ruse.

Politici rusești de atragere a emigranților

Pentru a reduce acest fenomen de pierdere a emigranților, autorii studiului propun autorităților ca după declarațiile că Rusia are nevoie de emigranți să fie elaborate și aplicate politici care să atragă emigranții.

În ce privește migrația definitivă cu stabilirea în Federația Rusă, autorii studiului propun să fie aplicată metoda selectivă, care funcționează, spre exemplu, excelent în cazul Canadei sau a Australiei.

Totodată, experții recomandă autorităților să perfecționeze Programul de stat de susținere a conaționalilor de etnie rusă, care se mută cu rezidenţa în Federația Rusă.

De remarcat, însă, că acest program nu prea funcționează, deoarece autoritățile rusești le oferă conaționalilor în special locuri de rezidenţă în regiunile slab populate și afectate și ele de un exod puternic al populației, spre exemplu în Siberia și Extremul Orient.

Însă majoritatea emigranților doresc să se stabilească de regulă în Moscova sau Sankt Petersburg sau în împrejurimile acestor două cele mai mari orașe rusești.

Potrivit studiului, interesele Rusiei în chestiunea demografică ar fi ca emigranții care vin în țară să fie persoane tinere, calificate care au terminat sau sunt pe cale să termine procesul de instruire.

Însă, totodată experții ruși spun că în majoritatea țărilor post-sovietice, populația aptă de muncă va scădea considerabil în următorii ani. Excepție este Kazahstanul și Asia Mijlocie.

În Occident emigrează pentru totdeauna

De remarcat, că această reorientare a emigrării, deși reduce din dependența față de Federația Rusă, nu este deloc benefică pentru viitorul Republicii Moldova. Și asta, deoarece emigranții moldoveni, pe parcursul ultimilor 20 de ani, deși au lucrat în Rusia, nu s-au stabilit în număr mare în această țară. De regulă ei munceau câteva luni după care se întorceau acasă, aducând bani în țară.

Pe de altă parte, odată stabiliți în țările Uniunii Europene, Canada sau SUA, moldovenii nu mai doresc să se întoarcă acasă, își aduc familiile și îşi stabilesc în câțiva ani rezidenţa permanentă pe teritoriul țărilor unde lucrează. Acest lucru a condus la reducerea dramatică a populației din ultimii ani.

Moldova, printre cele mai mari scăderi ale populației până în 2050

Populaţia Republicii Moldova va scădea cu 19% până în 2050, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Acesta arată că populaţia Republicii Moldova  (împreună cu Transnistria) va scădea până la 3,2 milioane, în 2050 iar în 2100 va ajunge până la 1,9 milioane locuitori.

Potrivit experţilor internaţionali, cu un nivel între 70 şi 71 de ani, Republica Moldova, Federaţia Rusă şi Ucraina au cea mai scăzută speranţă de viaţă din Europa.

În acest raport, Bulgaria conduce la capitolul reducerii populației, care va scădea cu 23% până în 2050. Topul este completat de Letonia, cu o scădere de 22%, Republica Moldova – cu 19%, Ucraina – cu 18%, Croaţia, Lituania şi România – cu 17%.

Între principalele cauze ale acestei scăderi considerabile a populaţiei în primele 10 ţări din clasament se numără ratele scăzute ale natalităţii. Acestea sunt situate între 1,3 şi 1,6. Prin comparaţie, în SUA, rata natalităţii este de 1,9.

O altă cauză este emigrarea. Milioane de oameni au părăsit Estul Europei pentru ţări din vestul continentului european în care nivelul de trai este mai ridicat.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

fourteen − one =