”Propaganda ideologiei banderiste” și utilizarea expresiei ”lagărele de concentrare polone” interzise prin lege de către Polonia

Polonia

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, ambasadorul Ucrainei la Varșovia, Andrii Deșciuția, anunțase că în decursul lunii februarie 2018, cel mai probabil în Polonia, va avea loc o întâlnire a unei comisii bilaterale ucraineano-polone în cadrul căreia se va discuta despre identificarea unui consens asupra problemelor istorice, subiect ce a devenit, în ultima perioadă, mărul discordiei relațiilor bilaterale. Datorită anvergurii acestei problematici, de data acesta, cele două tabere vor fi reprezentate de vicepremierul Pavlo Rozenko și omologul polonez, Piotr Glinski, care deţine și portofoliul Ministerului Culturii și al Patrimoniului Național.

La doar câteva zile după acest anunț, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavlo Kimklin, a menționat faptul că întâlnirea din cadrul comisiei bilaterale ucraineano-polone va fi urmată, spre sfârșitul lunii februarie, de întrevederea sa cu omologul polonez Witold Waszczykowski. Referindu-se la subiectul care a condus la deteriorarea dialogului și relațiilor bilaterale, Kimklin declarase recent următoarele:

Cred că polonezii sunt prietenii noștri, de aceea sloganul nostru comun ar trebuie să fie ”Pentru libertatea noastră și a voastră”. Bineînțeles, avem propria înțelegere a trecutului istoric, dar noi vom discuta cu omologii noștri polonezi pe baza relațiilor de prietenie[i].

Pe un ton optimist, Kimklin sublinia necesitatea de a înceta specularea politică a unor astfel de sensibilități, urmată de politizarea lor, arătând că este încrezător că problemele istorice ”nu vor diziva Ucraina și Polonia”[ii].

La scurt timp a venit replica parlamentului polon

Vineri, 26 ianuarie, Sejm-ul a adoptat proiectul de lege prin care sunt incriminate, și ulterior sancționate, două aspecte: ”promovarea ideologiei banderiste” și utilizarea expresiei ”lagărele de concentrare polone”. În primă instanță, a fost adoptat un amendament referitor la legea Institutului Național al Memoriei, prin care se interzice ”propaganda ideologiei banderiste pe teritoriul Poloniei”[iii]. Aceasta se referă explicit la ”crimele naționaliștilor ucraineni și la unitățile ucrainene care au colaborat cu Germania Nazistă”. Amendamentul a fost propus în luna iulie 2016 de către gruparea politică de extremă-dreapta, Kukiz`15, fiind votată la unison de Partidul Lege și Justiție, Partidul Poporului Polonez și evident partidul inițiator, dar și de alți parlamentari din opoziție[iv]. Inițial, modificarea legislativă a fost programată spre adoptare pentru luna noiembrie a anului trecut, dar a fost amânată din raționamente ce au ținut de vizita președintelui polon, Andrzej Duda, în Ucraina și pentru a evita escaladarea tensiunilor dintre cele două părți.

Vizibil satisfăcut de adoptarea finală a proiectului de lege al cărui artizan a fost, liderul grupării parlamentare Kukiz`15, Tomasz Rzymkowski, a declarat următoarele:

”Noi nu vrem acest lucru în Polonia (i.e. promovarea ideologiei banderiste), vrem ca ideologiile precum nazismul, comunismul să includă și această ideologiei a naționaliștilor ucraineni și unitățile ucrainene care au colaborat cu cel de-al Treilea Reich German[v].

De cealaltă parte, Ucraina a reacționat prin vocea Ministrului de Externe, subliniind faptul că Ucraina ”respinge categoric nouă tentativă de a introduce o interpretare unilaterală a evenimentelor istorice”. Astfel, ”portretizarea ucrainenilor exclusiv ca `naționaliști criminali` și `colaboratori ai celui de-al Treilea Reich` ne dă un motiv serios de îngrijorare”[vi]. Mai departe, Kimklin a îndemnat Senatul Poloniei (cel care va analiza și delibera asupra acestui proiect de lege) să de-a dovadă de ”înțelepciune politică” și să analizeze cu atenție riscurile adoptării finale a acestei legi asupra relațiilor bilaterale[vii].

De asemenea, Șeful Institutului Național al Memoriei din Ucraina, Volodimir Viatrovici, a comentat asupra acestei decizii, considerând că interzicea propagandei ”ideologiei banderiste”, după cum este catagolată de oficialii polonezi, este periculoasă atât pentru Ucraina, cât și pentru Polonia, deoarece ”este un pas serios spre reducerea libertății de exprimare și introducerea cenzurii de partid”. În continuare, Viatrovici este de părere că atât autorii ucraineni, cât și cei polonezi care au scris despre Armata Insurecțională Ucraineană (UPA) – evident cu excepția celor care au descris ”corespunzator” actele criminale ale acestora –  vor intra sub incidența legii[viii].

În ceea ce privește cea de a doua incriminare prevăzută prin proiectul de lege și care se referă la utilizarea expresiei ”lagărele de concentrare polone”, oficialii polonezi justifică adoptarea acesteia prin faptul că media internațională, folosind acele cuvinte, ar defăima și insulta Polonia. De aceea, ”Polonia ar trebui să întreprindă măsuri legale împotriva tuturor acelor mass-media străine care îndrăznesc să folosească termeni improprii, precum lagărele de concentrare polone”[ix], declarase noul prim-ministrul Mateusz Morawiecki, în cadrul unei conferințe din Varșovia dedicată acestui topic, la sfârșitul anului trecut.

Conform Radio Polonia, folosirea sistematică a acelei expresii de către media internațională, în legătură cu taberele de concentrare conduse de germanii naziști pe teritoriul polon ocupat de aceștia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ar fi provocat numeroase plângeri în ultimii ani[x]. Prin urmare, parlamentul se pare că a găsit soluția la aceste reclamații, adoptând proiectul de lege aferent.

Noua lege ar urma să fie aplicată cetățenilor polonezi și străinilor deopotrivă – ”indiferent de normele în vigoare sau locația unde a fost săvârșită fapta” –  care atribuie vina Poloniei sau poporului polonez pentru crimele comise de Germania nazistă. Vor fi scutiți de urmărirea penală artiștii și academicienii, notează Radio Polonia, citând formularea oficială a legii.

Pedeapsa prevăzută, atât pentru cei care fac ”propagandă ideologiei banderiste”, cât și pentru cei care utilizează expresia ”lagărele de concentrare polone”, poate alterna de la o simplă amendă la închisoarea de până la trei ani. Până atunci, noul proiect de lege, care a atras reacția spontană a oficialilor ucraineni și care, în mod normal, nu ar trebui să treacă neobservat pe scena internațională, va mai avea nevoie de aprobarea Senatului, Camera Superioară a Parlamentului din Polonia.

Nu în ultimul rând, dacă această măsură nu va fi revizuită riscă să adâncească tensiunile dintre cele două capitale. Orgoliul național al oficialilor ucraineni, care în asemenea contexte pare a se ridica la nivelul celui expus de liderii polonezi, ar putea duce la o repoziționare a diplomației ucrainene pe acest subiect; suspendarea comisiei bilaterale programată pentru mijlocul lunii februarie și o nouă blocare a activității grupului de experți ce se ocupă de dezhumarea trupurilor polonezilor de pe teritoriul Ucrainei. În plus, încăpățânarea Varșoviei, care a întrecut de mult barierele unei diplomații moderate, de a adopta legi mai mult decât controversate, nu va face altceva decât să mențină acest cerc vicios declanșat prin politizarea și instrumentalizarea unor aspecte care țin de istoria comună a celor două națiuni.

În subsidiar, trebuie menţionat faptul că proiectul de lege adoptat pe 26 ianuarie a venit la o zi distanță înainte de celebrarea Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, un eveniment tragic recunoscut ca unul dintre cele mai mari genociduri din istorie la adresa umanității.

Moldovan Anton


[i] https://www.unian.info/politics/2359568-ukraines-historical-dialogue-with-poland-to-be-based-on-friendly-relations-klimkin.html

[ii] Ibidem

[iii] https://www.unian.info/politics/2367730-polish-sejm-bans-bandera-ideology.html

[iv] http://www.stalkerzone.org/polish-sejm-banned-banderas-ideology-made-denying-volyn-massacre-crime/

[v] https://www.unian.info/politics/2367730-polish-sejm-bans-bandera-ideology.html

[vi] https://www.unian.info/politics/2368552-ukraines-foreign-ministry-concerned-over-polands-ban-on-ukrainian-nationalist-ideology.html

[vii] Ibidem

[viii] http://en.interfax.com.ua/news/general/480485.html

[ix] http://thenews.pl/1/9/Artykul/336892,Poles-abroad-urged-to-%E2%80%98defend-countrys-good-name%E2%80%99

[x] Ibidem

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

20 − thirteen =