Pentru următoarele trei luni se preconizează o creştere a preţurilor în toate sectoarele

economia

În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2018 realizată de Institutul Naţional de Statistică din România, managerii intervievaţi preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a activităţii în sectoarele industrie şi servicii, o creştere moderată a numărului de salariaţi în servicii concomitent cu o creştere a preţurilor în sectoarele construcţii şi comerţul cu amănuntul. Cursul acestor tendinţe se datorează nu doar perioadei de iarnă (în care activitatea economică este mai scăzută: tendinţele la situaţia economică şi numărul de salariaţi sunt similare cu cele din ancheta de conjunctura din ianuarie 2017) ci şi politicii economico-fiscale derulate de guvernul PSD în ultimul an care a dus la o creştere constantă a preţurilor.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2018, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +4%). Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se estimează tendinţă de scădere (sold conjunctural -33%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2018, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -18%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -14%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +19%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -7%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -8%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +22%).

Servicii

Conform estimărilor din luna ianuarie 2018, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%).

În sectorul de servicii se estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +9%).

 

Rezultatele prezentate au fost obţinute prin intermediul anchetelor de conjunctură, în urma estimărilor făcute de managerii întreprinderilor cu privire la tendinţele de evoluţie ale activităţii economice.

Anchetele de conjunctură sunt anchete calitative, al căror scop este analiza tendinţei de evoluţie a indicatorilor economici pe termen scurt şi mediu. Aceste anchete sunt complementare anchetelor statistice cantitative, de care diferă prin metodă şi utilizare. Specificitatea anchetelor de conjunctură este că în loc de cifre exacte, răspunsul obişnuit îl constituie o apreciere a repondentului faţă de nivelul “peste normal/ normal/ sub normal”, în cazul întrebărilor de nivel, sau de genul: “a crescut/ la fel/ a scăzut” sau “va creşte/ la fel/ va scădea”, în cazul întrebărilor care indică o evoluţie în timp a unui fenomen.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2253 agenţi economici), construcţiilor (1240), comerţului cu amănuntul (2207) şi serviciilor (2516). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

5 × five =