De ce vor acționarii Vinăriei Purcari să vândă jumătate din acțiunile deținute

purcari

Producătorul moldovean de vin Purcari Wineries Plc intenţionează să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în primul trimestru din acest an, scoțând la vânzare cel mult 49% din acţiuni. Compania nu va obține lichidități din această tranzacție, capitalul social nu se va majora iar cel mai mare acționar, fondul american Horizon Capital vede în această listare o oportunitate de a-și monetiza investiția.

„Purcari intenţionează să solicite admiterea acţiunilor sale la tranzacţionare în Categoria Acţiuni Internaţionale, pe Piaţa Spot Reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti. Oferta va consta dintr-un număr de până la 9,8 milioane de acţiuni oferite existente, ceea ce reprezintă până la 49% din numărul total de acţiuni ale societăţii”, se arată în document.

Nu își majorează capitalul social

Societatea nu îşi va majora capitalul social în cadrul ofertei publice şi nu va primi niciun fel de fonduri rezultate din ofertă. Oferta se aşteaptă să fie finalizată în primul trimestru din 2018.

În acest moment, cea mai mare parte a acţiunilor este deţinută de fondul de investiții american Horizon Capital (63,5%), urmat de directorul și fondatorul companiei Victor Bostan cu 30% şi de Corporația Financiară internațională (6,41%).

Cum încearcă să atragă cumpărători

Potrivit comunicatului de presă, compania intenţionează să adopte o politică de dividende progresivă. În caz că nu vor exista  condiţii de piaţă excepţionale sau nevoi semnificative de finanţare, Consiliul de Administraţie intenţionează să recomande Adunării Generale a Acţionarilor ca 50% din profitul anual să fie distribuit acționarilor în calitate de dividende.

Compania operează peste 1.000 de hectare de podgorie şi patru platforme de producţie în România şi Moldova. Purcari deţine două dintre primele cinci branduri premium din România, având o cotă totală în acest segment de 26%.

Creștere de 34% anual în trei ani

Pe fondul creşterii robuste a consumului în Europa Centrală și de Est şi în special în România, Purcari a înregistrat o rată medie de creştere a veniturilor de 34% în perioada 2014-2016.

În România ratele medii anuale de creştere au fost de 55%,  în Polonia de 49% iar în Moldova – de 44%. În Cehia şi Slovacia vânzările de produse ale vinăriei Purcari de clasa Premium au crescut anual cu 15%.

Nivelul ridicat al creşterii s-a menţinut și în primele nouă luni ale anului 2017, în care compania a crescut cu 35% pe an, creşterea în România accelerând la 69% faţă de aceeaşi perioadă din 2016”, se arată în document.

Potrivit acestuia, marja EBITDA pe primele 9 luni 2017 a fost de 33%, în timp ce marja de profit net a urcat la 23%, crescând cu 29%, respectiv 55%, faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

Cui se adresează oferta

Oferta se va adresa publicului de tip retail și investitorilor calificați din România și investitorilor calificați internaționali, din afara Statelor Unite ale Americii potrivit Regulamentului S din Legea privind Valorile Mobiliare din Statele Unite ale Americii. Informații detaliate privind Oferta se vor publica în cadrul prospectului, de îndată ce acesta este aprobat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), urmând delegarea pentru aprobarea Prospectului primită de la Comisia de Valori Mobiliare din Cipru (CyCVM).

Raiffeisen Bank România va acționa în calitate de Coordonator Global Unic și Deținător Comun al Registrului de Subscrieri, iar Swiss Capital va acționa ca Deținător Comun al Registrului de Subscrieri, au mai precizat reprezentanții Purcari. Firma de avocatură RTPR Allen & Overy asigură consultanța emitentului în tranzacție în timp ce intermediarul ofertei mizează pe serviciile de asistență juridică ale CMS Cameron Mc Kenna, iar IFC lucrează alături de avocații Leroy și Asociații, potrivit informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Fondatorul Vinăriei Purcari – trecem la o nouă etapă

Victor Bostan, fondator și director general al Purcari, a declarat: “Am sărbătorit anul trecut 190 de ani de la înființarea Purcari. Este pentru mine un prilej de mare mândrie și în același timp de mare smerenie, să conduc compania și echipa noastră în această nouă etapă, aceea de companie listată. Viziunea noastră este să devenim liderul incontestabil pe piața vinului în ECE (Europa Centrală și de Est – n.r.), desfătând consumatorii noștri cu vinuri excelente și oferindu-le o valoare superioară pentru prețul plătit. Astăzi, vinurile noastre sunt un lux accesibil, de care se bucură clasa medie aflată în continuă creștere în ECE, care nu își poate permite mereu o mașină extravagantă sau o vacanță exotică, dar cu siguranță poate avea acces la un vin de top pentru a sărbători un moment special. Ne-am dezvoltat într-un ritm rapid, spre bucuria acționarilor noștri, deși consider că suntem abia la început de cale. În România se consumă circa șase litri de bere și băuturi spirtoase pentru fiecare litru de vin, în timp ce în Polonia raportul este de 18 la 1, deci mai avem mult de lucru, mai ales după ce am intrat în segmentul vinurilor spumante anul trecut.”

Horizon capital: oportunitate de a monetiza o parte din investiție

Suntem privilegiați să îl susținem pe Dl. Bostan și echipa sa încă din 2010. Oferta este o oportunitate pentru Horizon Capital de a monetiza o parte din această investiție, spre încântarea investitorilor fondului nostru, menținând în același timp o participație importantă în companie, pentru a profita de creșterea viitoare. În ultimii șapte ani, Purcari a demonstrat o inventivitate și o capacitate de execuție extraordinare. În ciuda faptului că au pierdut o parte importantă a afacerilor lor din Rusia, CSI, ca urmare a devalorizărilor regionale și a contracției economice din acea zonă, au atins o rată de creștere și profitabilitate cu adevărat impresionantă, depășind cu mult așteptările în ECE. Obsesia companiei cu privire la satisfacția consumatorilor, oferind un raport calitate preț excelent, și comunicarea acestor valori prin campanii de marketing cu adevărat remarcabile, a devenit un model de urmat pentru multe dintre companiile noastre din portofoliu. Suntem dornici să ne continuăm munca alături de management și încântați că noi acționari ni se vor alătura după acest IPO”, a declarat Lenna Koszarny, partener fondator și director general al Horizon Capital, acționarul majoritar al Purcari.

Fondul American vinde cel mai mult

Dacă toate acțiunile oferite spre vânzare vor fi cumpărate de către investitori în cadrul ofertei publice, participația Horizon Capital ar urma să scadă de la 63,55% la 22,69%, cea a IFC de la 6,4% la 3,27%, în timp ce fondatorul companiei Victor Bostan ar urma să dețină 25% față de 30% în prezent, conform datelor făcute publice de către companie. Afacerea a fost fondată de către Victor Bostan și pentru a se dezvolta a atras ulterior investiții de capital din partea IFC în 2008, în valoare de 5 mil. Dolari, iar apoi din partea fondului american de investiții Horizon Capital, care a venit cu un capital de 18 mil. Dolari în 2010 în companie.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

17 − 7 =