Cea mai mare companie de pe piața moldovenească a energiei electrice e de vânzare pentru jumătate de miliard de euro

fenosa

Concernul multinațional cu origini spaniole Gas Natural, proprietarul companiei moldovenești Gas Natural Fenosa, cel mai mare distribuitor de energie electrică de pe piața locală,  scoate compania la mezat.

Explicația ar fi că Gas Natural efectuează în prezent o revizuire strategică a tuturor activelor sale după ce în septembrie 2016, o parte dintre acțiunile companiei au fost achiziționate de către fondul american Global Infrastructure Partners (GIP), scrie elEconomista.es.

Se așteaptă să obțină 500 de milioane de euro

Prin vânzarea unor active și consolidarea altora, compania spaniolă urmărește să-și sporească eficiența.

Operațiunea ar putea însemna pentru Gas Natural un venit de aproximativ 500 de milioane de euro, care ar fi adăugat la aproape trei miliarde de euro obținuți din vânzările unor active din Columbia.

Compania intenționează să își prezinte planul strategic la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie. Inițial, data programată este 28 februarie, dar aceasta nu este încă definitivă.

Prezentă din 2000 pe piață și deține 70% din ea

Gas Natural Fenosa este prezentă în Republica Moldova din 2000 și deservește peste 800.000 de clienți, prin filialele sale Red Union Fenosa și Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, specializate  în distribuția și comercializarea energiei electrice în centrul și sudul țării, inclusiv în capitala sa (Chișinău).

Activitatea în Moldova include distribuția reglementată și comercializarea energiei electrice, care reprezintă 70% din piața de energie electrică a țării.

Profit brut de 42 milioane de euro în 2016

EBITDA (profitul înainte de calcularea dobânzilor, impozitelor, deprecierii si amortizării) sau mai pe scurt profitul brut  a activității de distribuție a energiei electrice în Moldova a atins cifra de 42 milioane euro în 2016, cu 10,5% mai mult decât în ​​2015. Această creștere se datorează majorării tarifelor la energia electrică, scăderii pierderilor în rețea și efectul cursului de schimb valutar.

La sfârșitul anului trecut, compania spaniolă a menținut contacte permanente cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică pentru a solicita noi tarife pentru distribuția energiei electrice, ceea ce a condus la o creștere a tarifelor  pentru clienții moldoveni cu 14,2%.

În trei ani urmează să recupereze venituri ratate de 80 milioane de euro

Guvernul Moldovei și Gaz Natural Fenosa au ajuns la un acord la mijlocul anului 2016 pentru a recupera prin majorarea tarifelor  veniturile ratate în anii precedenți din cauza neactualizării tarifelor. Acordul recunoaște că până în 2015 veniturile ratate plus dobânda s-au cifrat la 80 de milioane de euro, ca urmare a deprecierii monedei naționale și a stabilit o perioadă de recuperare a acestora între 2017 și 2020.

Amintim că încă la începutul toamnei, 2017 au fost vehiculate  informaţii neoficiale privind o posibilă tranzacţie de cumpărare a grupului Gas Natural Fenosa, potrivit mold-street.com

Surse neoficiale spun că ar fi o companie dintr-o ţară din centrul Europei, iar mai concret un holding energetic şi financiar din Cehia.

Miliardar ceh, care a mai încercat să intre pe piața moldovenească

Mai mult, ofertantul ar fi unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Cehia, compania căruia încă în 2008 a încercat să intre pe piaţa Moldovei, obţinând dreptul de a construi o Centrală Electrică pe bază de cărbune la Ungheni.

Atunci firma United Energy Moldova, parte a grupului ceh J&T Finance Group (controlată de milionarul slovac Patrik Tkac, având acum între acţionari şi pe chinezii de la CEFC, ce au preluat Rompetrol), a semnat un acord cu Guvernul Republicii Moldova. Documentul prevedea edificarea unei centrale electrice la Ungheni cu o capacitate de 350 MW, pentru care compania urma să investească circa 600 de milioane de euro. Demararea construcţiei era planificată pentru primul trimestru al anului 2009, iar finalizarea – în 2013.

Proiectul s-a blocat din cauza crizei economice din regiune, dar şi a problemelor de coordonare.

Acum, pe locul unde urma să fie amplasată staţia electrică se află doar un bolovan, pus ca piatră de temelie şi sfinţit în martie 2009, în prezenţa lui Vladimir Voronin, şeful statului de atunci, dar şi a lui Igor Dodon, actualul preşedinte.

Daniel Kretinsky, managerul United Energy Moldova în 2008-2009, este acum pe locul 5 în topul celor mai bogaţi oameni de afaceri din Cehia cu o avere de circa două miliarde de dolari, potrivit ForbesAverea impresionantă a acumulat-o în special din afaceri din sectorul energetic şi pare cel mai posibil ofertant.

Și Electrica a avut intenții să intre pe piața energetică moldovenească

Și compania română de distribuție Electrica a avut intenția de a cumpăra afacerea spaniolilor însă a renunțat pentru ca să se reorienteze pentru alte rețele de distribuție, din nordul și nord-vestul R. Moldova, aflate încă în gestiunea statului.

Încă în 2015 aceasta a analizat posibilitatea de a investi în Republica Moldova. Ioan Roșca, director general al companiei, in cadrul unei conferințe organizate de Ziarul Financiar anunța însă că deocamdată nu există un plan concret de investiții pentru că riscurile din domeniul politic sunt extrem de ridicate.

Este o zonă atractivă pentru toate companiile românești, însă este condiționată și de traseul ei politic și economic care sperăm să fie pro-european. Am analizat zona de distribuție de acolo. Sunt trei companii care urmează să fie privatizate și luăm în considerate aceste oportunități de a pătrunde pe piața din Republica Moldova, dar nu avem încă nimic concret pentru că acolo riscurile din zona politică sunt destul de ridicate”, a afirmat Roșca adăugând că în R. Moldova rata reglementată de rentabilitate este mult mai atractivă decât în România.

Electrica a rămas astfel la nivelul de intenție, rețelele din nordul Moldovei rămânând până în prezent în gestiunea guvernului de la Chișinău, deși sunt scoase de câțiva ani la privatizare.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

nine − five =