Remaniere ciudată de guvern la Chișinău. Ce se urmărește de fapt?

guvern

Guvernul condus de Pavel Filip va fi remaniat până la anul nou, schimbările fiind anunțate marți de președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Numai patru miniștri își vor păstra portofoliile în noua componență a executivului. Este vorba despre Monica Babuc, care rămâne șefă la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Alexandru Jizdan, care rămâne  la Interne, Octavian Armașu la Finanțe și Eugen Sturza la Apărare.

Doi ex-premieri și ex-președintele Curții Constituționale

Cei șapte noi miniștri anunțați sunt în mare parte nume cunoscute, unii chiar reluându-și vechile ministere.

Iurie Leancă, fost ministru de externe și prim-ministru, devine viceprim-ministru pentru Integrare Europeană, în timp ce ambasadorul Republicii Moldova în Elveția Tudor Ulianovschi  preia Ministerul de Externe. Cristina Lesnic, fostă șefă de secție la Ministerul de  Interne va fi noul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Tănase revine la Ministrul Justiției, iar fostul premier Chiril Gaburici preia Ministerul Economiei și Infrastructurii. Șefa Centrului de Transfuzie a Sângelui Svetlana Cebotari preia Ministerul Sănătății iar rectorul Universității Agrare Liviu Volconovici – Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Guvern technocrat?

Scopul de bază privind schimbările pe care le facem în Guvern este legat de obiectivul nostru numărul unu, de adaptare a activității Guvernului la nevoile reale ale populației, de o schimbare de atitudine și de eficientizare a activității instituțiilor statului în raport cu cerințele cetățenilor. De aceea vom începe anul nou cu un Guvern aproape integral tehnocrat, format din profesioniști”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Liderul democraților a mai spus că remanierile permit ca noul Guvern să fie reprezentat aproape integral de tehnocrați.

Împreună cu colegii din coaliția de guvernare vrem să dăm o mai mare independență Guvernului și să-l sprijinim să-și orienteze activitatea spre nevoile cetățenilor, să-l depolitizam. În anul viitor, în primăvară, vom face o nouă evaluare a modului în care Guvernul reușește să-și adapteze agenda de lucru la nevoile cetățenilor și vom veni cu noi decizii, în funcție de rezultatele înregistrate”, a mai spus Plahotniuc.

Acesta a mai precizat că noua componență a Guvernului a fost „întinerită semnificativ”, fiind în creștere și numărul femeilor în noul Executiv.

Vreau să fie foarte clar, schimbările decise nu au la bază o evaluare negativă a activității celor vizați, dimpotrivă, le apreciem meritele și ne dorim să continuăm munca împreună pe alte compartimente de dezvoltare. Unii dintre colegi, cum ar fi Vlad Cebotari și Vasile Bâtca, vor avea însărcinări cel puțin la fel de importante în cadrul PDM, urmează sa coordoneze procese importante privind modernizarea partidului și eficientizarea lui politică, iar unii dintre ceilalți colegi urmează să aibă alte activității, inclusiv în zona instituțională”, a precizat liderul PDM.

Declarațiile liderului PD privind caracterul tehnocrat al guvernului sunt cel puțin trase de păr. Din noua componență a guvernului vor face parte în continuare membrii Partidului Democrat, Pavel Filip și Monica Babuc și membrul Partidului Popular European Eugen Sturza. La aceștia se mai adaugă și președintele PPE Iurie Leancă dar și Alexandru Tănase, care, deși nu este oficial afiliat vre-unei mișcări politice, a fost tot timpul perceput ca o figură politică, chiar și atunci când era în fruntea Curții Constituționale.

Ați lucrat bine dar trebuie să plecați

Nu mai puțin stranii au fost declarațiile primului ministru Pavel Filip vizavi de remanierea guvernului.

Schimbările se fac atunci când eşti în creștere, pentru a obţine rezultate şi mai bune, iar această remaniere era un pas logic, care demonstrează intenţia Guvernului de a fi mai aproape de cetăţeni”, a declarat Filip, imediat după ce liderul Partidului Democrat (PD) a anunțat lista celor șapte noi membri au Executivului.

Premierul a mulțumit celor șase colegi de-ai săi, care urmează să părăsească Guvernul după ce președintele Igor Dodon va semna decretele de eliberare din funcție a acestora.

Vreau să mulţumesc fiecărui membru al Guvernului care pleacă. S-a reuşit în această perioadă nu doar să revenim la discuţii cu partenerii externi, dar să obţinem şi finanţări. Nu am decât să mă mândresc cu această echipă guvernamentală şi spun cu toată certitudinea că în următoarea perioadă vom da dovadă de rezultate bune pentru ca această guvernare să fie mai aproape de cetăţeni”, a spus Pavel Filip.

Totodată, premierul a explicat că prin aceste noi numiri se urmărește depolitizarea totală a Guvernului.

Rezultatele obținute sunt fireşti. Am pornit cu o reformă foarte importantă: reforma Guvernului. După care am reintegrat-o. Nu a fost un proces uşor. Următorul pas a fost numirea secretarilor de stat, făcută prin-un mod obiectiv şi transparent, în care au fost aleşi oameni profesionişti pentru fiecare domeniu. Acest proces îl încadrăm într-o noţiune numită depolitizarea totală a Guvernului. În ultima etapă, practic toţi miniştrii sunt în afara formaţiunilor politice. Vreau să aduc mulţumiri coaliţiei de Guvernare pentru că a făcut un pas important, care trebuie scos în evidenţă”, a conchis Filip.

Într-un comentariu pentru Radio Europa Liberă și președintele legislativului, Andrian Candu, a declarat că remanierea guvernamentală este o încercare de a avea un executiv „mai eficient”, dar și „mai puțin conectat sau afiliat partidelor politice aflate la guvernare”.

Remanierea a ridicat multe semne de întrebare, ce se referă în primul rând la cei trei foști fruntași  liberal-democrați , Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale și cei doi ex prim-miniștri, Iurie Leancă și Chiril Gaburici, ambii jucând la momentul oportun un rol important în transformarea miliardului de dolari furat din băncile moldovenești în datorie publică.

Și așa cum și Tănase n-ar fi străin nici el de jaful secolului potrivit mai multor mărturii, mai mulți lideri de opinie de la Chișinău sunt de părerea că liderul PD pune la cale o nouă ilegalitate.

Totuși, revenirea lui Leancă dar și a lui Tănase pot fi explicate. Ministrul actual de externe, Andrei Galbur și-a demonstrat în repetate rânduri incompetența iar acest fapt s-a răsfrânt asupra relațiilor cu Uniunea Europeană și Statele Unite. În pofida numeroaselor deplasări ale liderului PD la Bruxelles și Washington, percepția Occidentului față de liderul PD nu s-a schimbat în bine. Acum se crede că Iurie Leancă, un diplomat de succes la timpul său, cu relații încă bune în Occident ar putea drege nițel busuiocul.

De asemenea și Alexandru Tănase, în pofida multor acțiuni controversate întreprinse pe când era ministru al justiției din partea PLDM dar și președinte al Curții Constituționale, este considerată o figură de un alt nivel în comparație cu actualul ministru, Vladimir Cebotari. Acesta n-a reușit să mimeze cât de cât o reformă a justiției, cea mai importantă reformă cerută atât de opinia publică cât și de Occident. Misiunea lui Tănase ar fi să demonstreze Occidentului că justiția se reformează.

Enigma Gaburici

Cooptarea ex-premierului Chiril Gaburici în noua garnitură guvernamentală a ridicat cele mai multe semne de întrebare. Acesta s-a remarcat în cele cinci luni cât a fost prim ministru printr-un scandal iscat de diploma falsă de liceu și prin acordarea unei garanții de stat pentru 5 miliarde de lei, acordate de BNM băncilor jefuite la finele lui 2014. Ulterior, acest împrumut împreună cu cele 9 miliarde acordate de guvernul Leancă la finele lui 2014 au fost transformate în datorie publică.

Anterior Gaburici s-a remarcat ca un manager de succes la o companie de telefonie mobilă din R. Moldova, parte a unui grup turcesc. Ulterior, el a fost transferat în Azerbaidjan la subdiviziunea locală a grupului respectiv, Turkcell.

Este prea puțin pentru a justifica înlocuirea lui Octavian Calmîc, unul din cei mai prolifici membri ai guvernului Filip, un tehnocrat veritabil, care lucrează la Ministerul Economiei de 21 de ani, unde a venit imediat după absolvirea Academiei de Studii Economice. Pe lângă cunoașterea în detaliu a economiei moldovenești, Calmîc a fost negociatorul șef al Acordului de Liber Schimb dintre R. Moldova și Uniunea Europeană. În perioada în care a fost ministru al economiei acesta a fost remarcat atât de către mediul de afaceri dar și de partenerii externi pentru reformele pro-business efectuate, care au redus considerabil povara administrativă asupra mediului de afaceri.

Din aceste considerente, schimbarea lui Calmîc cu Gaburici este mai mult decât stranie iar observatorii politici au doar presupuneri la acest subiect.

În primul rând ar fi vorba despre loialitatea personală față de liderul PD, Vlad Plahotniuc. Lipsa sau insuficiența acestei loialități nu i-ar fi fost pe plac liderului PD.

O altă ipoteză ține de activitatea de afaceri a lui Gaburici. Acesta, activând mai mulți ani în cadrul grupului turcesc Turkcell, are multe relații în Turcia, care ar putea fi utilizate pentru consolidarea relațiilor dintre cele două țări, care cunosc și așa o evoluție foarte bună. Potrivit mai multor mărturii, oamenii de afaceri turci ar avea interese în Republica Moldova.

Și așa cum din partea Uniunii Europene nu se așteaptă o prea mare susținere pentru guvernarea cleptocrată de la Chișinău, aceștia încearcă să schimbe macazul spre o colaborare intensă cu Turcia, care acceptă situația din R. Moldova așa cum este ba chiar ar putea beneficia de ea. Cât este de aproape de adevăr această ipoteză, rămâne de văzut în viitorul apropiat.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

seven + 13 =