Piata imobiliara din Cluj Napoca incepe sa se maturizeze!

piata imobiliara

Piata imobiliara din Cluj Napoca incepe sa se maturizeze pe partea rezidentiala. Ma refer doar la partea rezidentiala pentru ca ea priveste pe cea mai mare parte din populatie, care cumpara locuinte in cea mai mare parte in scop locativ, dar si in scop investitional.

Din luna ianuarie a inceput Programul Prima Casa ceea ce a dus la achizitia foarte multor locuinte in scop locativ, pentru ca statul a facilitat lucrul acesta si a fost un lucru foarte bun pentru tinerii care aveau nevoie de o locuinta. Acest program a fost ca un val, pentru ca avand in vedere ca foarte multi se incadrau in acest program cumparau ceea ce le trebuia lor pentru ca plafonul era in jur de 70000 de euro, si asa puteau ca sa isi achizitioneze o locuinta foarte buna.

libris.ro
Acest program avand foarte multi clienti si fiind mai putine proprietati pana in acest plafon de 70000 de euro, acest lucru  a dus la cresterea preturilor. In acest val au fost inclusi si cei care au cumparat locuinte cu credit ipotecar, unde aici s-au incadrat intr-un buget mai mare si au cumparat locuinte cu o suprafata mai generoasa. Una peste alta a fost un trend bun pentru toti, si cumparatori si vanzatori.

Terminandu-se acest val, piata cumparatorilor s-a linistit, dar preturile proprietatilor tot au crescut incet, diminuandu-se si cererea.

Conform statisticilor, pe piata sunt apartamente care sunt demult in piata, adica de luni bune, care nu s-au cumparat inca si proprietati care au iesit recent in vanzare. In mod normal majoritatea proprietatilor trebuie sa stea in piata o perioada, ”sa se maturizeze”, in functie de cat de atractiva este acea proprietate. Poate sta o saptamana, o luna, sau chiar si mai mult. Dupa ce trece mai mult de 3-6 luni, nu mai este asa de atractiva, “imbatraneste”.

La case termenul este mai mare, sta mai mult in piata comparativ cu apartamentele, si de obicei perioada este dubla. Dar proprietatile foarte bune, fie apartamente sau case, se vand foarte repede.

Motivele pentru care cred ca piata imobiliara rezidentiala din Cluj Napoca incepe sa se maturizeze sunt mai multe. Unul este ca, cumparatorii sunt mai cumpatati, nu cumpara o proprietate doar de teama ca se termina proprietatile si nu o sa mai aiba ce sa cumpere, pentru ca apar noi proprietati in piata,unele mai bune pentru nevoile sale, altele mai putine, iar motivele vanzatorilor pentru care isi vand proprietatea sunt mult. Clientii analizeaza, asteapta, studiaza piata, pentru ca cei mai multi sunt cu banii cash si nu sunt presati.

Preturile, in ciuda faptului ca se mentin mari, au ajuns meritat pana la aceste valori, au crescut organic. Iar cei care isi mentin pretul pietei la proprietatile lor sunt cei care nu sunt nevoiti pe moment sa vanda, nu sunt foarte motivati, iar atunci tin de pret. Si de asta lumea a ramas cu impresia ca locuintele sunt foarte scumpe. In schimb vanzatorii care sunt motivati sa vanda, fie sunt nevoiti de anumite circumstante, sau alte motive, air atunci isi vand proprietatile sub pretul pietei, chiar si cu 10% sau mai mult.

In schimb mai este o categoria de vanzatori care isi pozitioneaza proprietatea la pretul pietei, iar cand vine cineva si ii face o oferta cu 10% mai mica, o accepta pentru ca stie ca oricum iese in profit. Iar cum majoritatea stiu ca pretul mediu este mare, nu merg ca sa faca o oferta acelor apartamente pe care si le doresc, pentru ca stiu ca acesta este pretul pietei si nu se gandeste ca ar putea negocia un pret asa de mic.

Si aici daca acel comparator gaseste un agent bun care cunoaste acea proprietate, sau mai bine zis proprietarul, pentru ca despre el este vorba, care stie cat de mult poate fi redus pretul, un asemenea agent este cel mai bun lucru de care poate avea parte un cumparator atunci cand cumpara o proprietate. Ii gaseste apartamentul de care are nevoie, plus ca il cumpara la un pret foarte bun, si acest agent ii economiseste foarte multi bani.

Iar pentru cei care nu vad valoarea un agent bun, este ca el isi castiga singur comisionul din acea marja de reducere, ii si economiseste cumparatorului banii, si ambii sunt multumiti. Agentul face doua lucruri foarte avantajoase pentru toate cele 3 parti, pentru ca si vanzatorul este multumit ca a gasit un comparator pentru proprietatea lui. De cele mai multe ori cumparatorul este cel mai important intr-o tranzactie, pentru ca el vine cu banii. Pentru ca daca nu ar fi cumparatori, nu s-ar intampla tranzactii. Cumparatorii sunt cei care creeaza piata, ei o cresc sau o scad. Asta este dintr-un punct de vedere, pentru ca si vanzatorii au un rol foarte important.

Aceasta maturizare este un lucru foarte bun, mai mult pentru cumparatori si brokeri, dar si pentru vanzatori.

Pentru cumparatori este ca o sa poata sa negocieze un pret mai bun, vanzatorii o sa fie nevoiti sa construiasca si sa ofere servicii suplimentare ca sa vanda mai bine, ceea ce duce la o dezvoltare mai buna a orasului: proiecte mai bune calitativ, arhitectura mai frumoasa, compartimentare a locuintelor mai utile si mai practice, si multe alte detalii care conteaza pentru comparator.

Pentru agenti o sa fie mai bine in sensul ca o sa ajunga sa obtina exclusivitate mai usor decat in perioada de la inceputul anului si pana in toamna, pentru ca tranzactiile se intamplau foarte rapid, si nu prea iti da cineva exclusivitate daca este sigur ca isi vinde el repede proprietatea. Acuma cum urmeaza sa dureze mai mult perioada de vanzare, agentii buni o sa aiba sansa sa obtina mai usor exclusivitatea, si sper ca sa se ajunga la o reglementare a pietei imobiliare pentru agenti. Pentru ca toti cei implicate in acest process de vanzare cumparare o sa fie mai avantajati, cu toate ca la prima vedere nu se observa.

Eu cred ca in cativa ani o sa avem o dezvoltare imobiliara in orasul Cluj Napoca foarte buna, pentru ca a trecut acea perioada in care se construia doar de dragul de a vinde, si unde nu conta calitatea. Acuma o sa fie calitatea pe primul loc.

Orasul este in plina dezvoltare din punct de vedere economic si social, ceea ce duce la o imbunatatire a calitatii vietii.

Acest parcus al pietei imobiliare cred ca o sa fie si in celelalte orase, cred ca acesta este parcusul natural al lucrurilor.

Alegeti proprietati de calitate, si cel mai important este sa va simtiti acasa acolo unde va cumparati casa.

Gheorghe Craciun – Consultant Imobiliar

Tel: 0735 612 982

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

thirteen + 7 =