EY România: tehnologiile inovatoare devin esențiale în raportarea corporativă

raportarea

Pe măsură ce mediul politic și social se schimbă, regulile și normele de business – standarde de reglementare, standarde contabile, protocoale juridice și regimuri etice – se transformă pentru a răspunde acestor schimbări.

În plus, tehnologiile inovatoare și analizele sofisticate de date devin esențiale în respectarea  cerințelor crescânde de conformitate. 71% dintre directorii financiari (CFO) din întreaga lume consideră că modificările cerințelor de conformitate la nivel local și internațional au devenit atât de complexe, încât afectează eficacitatea raportării. Mai mult, 56% dintre CFO au cel puțin 11 standarde de raportare cu care trebuie să se conformeze și utilizează cel puțin 11 sisteme de raportare (sisteme de contabilitate, planificarea resurselor întreprinderii („ERP”) și Excel).

Acestea sunt rezultatele unei noi cercetări EY privind raportarea corporativă, care a sondat opiniile a peste 1000 de directori financiari și controlori financiari din organizații mari de la nivel global.

În fața acestui mediu complex și exigent, capacitatea de a analiza date exacte la viteze mari și de a reacționa pe baza lor în timp real poate ajuta liderii financiari și pe cei responsabili cu raportarea să răspundă mai rapid la provocările pieței și să gestioneze mai bine mediul de risc, volatil, din prezent.

În  acest context, 64% dintre respondenți au menționat că lipsa de claritate cu privire la proprietatea și guvernanța datelor afectează eficiența raportării. Inovarea în domeniul tehnologiilor financiare va fi, prin urmare, critică. Însă, mai mult de jumătate din liderii financiari – 53% – spun că lipsa integrării sistemelor informatice reprezintă o provocare majoră a sistemelor.

„Tehnologiile ne permit să transformăm cantități mari de date structurate și nestructurate în informații valoroase care pot redefini managementul financiar și raportarea. Tehnologia, alături de schimbările din modul de operare al funcției financiare, inclusiv integrarea de noi competențe și definirea unei viziuni bazate pe încredere și valoare pe termen lung, reprezintă o nouă etapă în evoluția funcției financiare – Finance 4.0″, comentează Adrian Bunea, Partener Asociat în cadrul departamentului de Servicii de Consultanță Financiar-Contabilă a EY România.

Modernizarea instrumentelor de analiză a datelor IT și financiare pentru a profesionaliza managementul financiar este o prioritate pentru raportarea corporativă. Astfel, 87% dintre directorii financiari intenționează să majoreze investițiile în tehnologiile pentru raportare corporativă în următorii doi ani.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

6 − 4 =