Traian Băsescu, apostolul unirii sau încă un as în mâneca lui Plahotniuc?

Traian Băsescu

Balta politică din Republica Moldova a fost tulburată serios de intrarea lui Traian Băsescu în politica de la Chișinău. Reacțiile partidelor au fost diferite, de la atacuri virulente la insinuări subtile iar atitudinea partidului democrat, de guvernământ lasă mari semne de întrebare.

Intrarea lui Traian Băsescu în politica de la Chișinău este un eveniment fără precedent pentru Republica Moldova. Ex-președintele României este cu siguranță din cu totul altă categorie de greutate față de toți politicienii care există sau au existat vre-o dată pe malurile Bâcului. Și, informal, el s-a postat în fruntea mișcării unioniste.

Mișcarea unionistă are în sfârșit un lider pe măsură

Până în prezent, mișcarea unionistă dintre Prut și Nistru, deși cu un potențial enorm, a avut parte doar de lideri mediocri. De la Iurie Roșca, aflat acum deschis în slujba mașinii propagandistice rusești și până la Mihai Ghimpu, care este pe cale de a reintra în anonimat precum și o întreagă cohortă de lideri mărunți, care aveau misiunea de a fărâmița votul dreptei, nimeni n-a avut până acum capacitatea de ai uni în jurul său pe majoritatea unioniștilor. Băsescu și-a propus clar și fără echivocuri să facă acest lucru și a spus și cum.

Pe scurt, planul de unificare, expus de Băsescu este foarte simplu: Pentru a se produce unirea, e suficient să vrea oamenii. Dacă majoritatea moldovenilor vor fi ferm hotărâți să se unească cu România, nimeni și nimic nu le poate sta în cale. Și rolul Partidului Unității Naționale (PUN) în frunte cu ex-președintele României este de a convinge majoritatea moldovenilor de necesitatea unirii. O singură necunoscută care se prefigurează în acest context ține de statutul Transnistriei, care urmează a fi negociat cu Rusia și Ucraina.

În prezent, potrivit mai multor sondaje de opinie, ponderea unioniștilor în societatea moldovenească oscilează între 20 și 30 la sută iar cu un lider ca Traian Băsescu în fruntea PUN, mișcarea unionistă are toate șansele să devină una din cele mai importante forțe pe scena politică din Republica Moldova.

Amenință planurile filorușilor

Nu întâmplător Băsescu a început să fie atacat, mai mult sau mai puțin voalat, de partidele de stânga filoruse.

Este firească atitudinea președintelui Dodon și a partidului socialiștilor precum și a comuniștilor în frunte cu Voronin. Aceste două partide își trag puterea din ideologia sovietică, cea care cu privire la spațiul dintre Nistru și Prut a fost clădită pe negarea românismului moldovenilor. Este firesc ca un lider puternic în fruntea unei mișcări care și așa a luat în ultimii ani o amploare nemaivăzută, să le dea frisoane politicienilor filoruși de la Chișinău. Nemaivorbind de faptul că o mișcare unionistă consolidată strică toate planurile Kremlinului în Republica Moldova.

I-am anulat cetățenia și o să i-o mai anulez

Reacția președintelui Dodon nu a întârziat să apară fiind la fel de mitocănească precum ne-am obișnuit.

Băsescu a luat câteva șuturi în fund de la electorat (în România n.r) și acum vine să ne facă nouă reguli. Du-te și fă reguli la tine acasă dacă ești așa de deștept, ce cauți tu în Republica Moldova? Speri că aici are să te voteze lumea și o să fii mare erou? În primul rând, n-are să te voteze, că nu ești cetățean al RM, eu i-am anulat cetățenia și o să i-o mai anulez. (…) Băsescu trebuie să înțeleagă că el o să stea după gard, în România voiau să-l pună la pușcărie, el trebuie să se liniștească. Dacă nu înțelege acest lucru acum, o să înțeleagă mai târziu, nu-i amenințare”, a spus acesta.

Băi Traiane, pleacă cu ghinișoru

Și fostul președinte Vladimir Voronin, șeful actual al comuniștilor moldoveni a comentat în termini duri lansarea lui Traian Băsescu în politica din Republica Moldova. Acesta spune ca ex-președintele României ar fi bine să plece pentru că aici nu e locul lui.

Băi Traiane, pleacă de unde ai venit, cu ghinișoru. Fără de fum, fără de pară, fără de scântei…omenește”, a avertizat Voronin într-o emisiune la un post privat de televiziune.

În ce privește partidele de dreapta, acestea au fost mai degrabă rezervate în a aprecia intrarea lui Băsescu în politica moldovenească.

Învinuit de euroscepticism

Doar Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate,  Maia Sandu, a avut o replică față de discursul ex-președintelui român, criticând ”euroscepticismul” lui Băsescu care a spus franc, că Republica Moldova nu va fi admisă în Uniunea Europeană cel puțin în următori 20-30 de ani.

Alte partide de dreapta nu au luat oficial nicio atitudine față de implicarea răsunătoare a lui Traian Băsescu în politica de la Chișinău. Însă din ceea ce spun portavocile lor, liderii de opinie afiliați partidelor putem conchide că cel mai mult este afectat Partidul Liberal, de unde au plecat, de altfel, cei doi vicepreședinți, Anatol Șalaru și Ana Guțu. Totuși liberalii, ținând cont de sondajele de opinii nu mai contează deloc în ecuațiile electorale. Marea majoritate a foștilor lor alegători au migrat în special către PAS-ul Maiei Sandu. Însă, din cauza atitudinii echivoce a acesteia în problematica unirii, unioniștii convinși care au fost până în prezent simpatizanți ai acestui partid sau ai Partidului Demnitate și Adevăr, ar putea migra către PUN.

Relație armonioasă între PD și PUN

Pentru a contracara această migrație, cele două partide scot în evidență atitudinea binevoitoare a Partidului Democrat, de guvernământ față de PUN. Referitor la relația PUN-PD există câteva întrebări, la care Traian Băsescu dar și partidul pe care îl conduce, trebuie să dea neapărat răspuns pentru a avea o susținere masivă în rândul moldovenilor. În primul rând acestea țin de vice-președintele, Anatol Șalaru. Multă lume se întreabă de ce acesta n-a intrat ca și alți fruntași liberali în vizorul justiției moldovenești, controlate de către PD și liderul acesteia, Vladimir Plahotniuc.

Formal Băsescu a declarat că nu preconizează o alianță cu PD anume din cauza nesincerității lui Plahotniuc, optând pentru alianțe cu PAS și DA.

„N-am nicio problemă să discut cu Maia Sandu, cu Andrei Năstase, dar nu îmi va fi niciodată partener de dialog Vlad Plahotniuc”, a spus el în cadrul unei întâlniri cu presa.

Însă totuși pe observatorii politici de la Chișinău îi pune pe gânduri atitudinea binevoitoare a canalelor media controlate de PD față de Traian Băsescu. Până în prezent, toate posturile de televiziune controlate deschis sau prin interpuși de Vladimir Plahotniuc, au avut o atitudine dacă nu pozitivă, atunci cel puțin neutră față de proiectul unionist al acestuia. Și asta, în condițiile, în care Partidul Democrat este unul declarat statalist, iar foarte mulți lideri ai acestuia sunt descendenți din Partidul Comuniștilor, unul profund românofob și moldovenist.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

fourteen − four =