„Interesele politice ale guvernării de la Chișinău sunt mult mai mari decât pericolul răcirii relațiilor cu partenerii externi”

interesele politice

Guvernul Republicii Moldova trebuie să rămână pe calea reformelor, să lupte împotriva corupției și să evite polarizarea societății în 2018, când vor avea loc alegeri parlamentare. Aceste recomandări au venit din partea deputaților Parlamentului European, în cadrul Comitetului parlamentar de Asociere. Totodată, oficialii europeni au ținut să menționeze despre importanța reformei sistemului electoral, fiind o chestiune mai sensibilă. Deputații europeni au menționat că este important să fie asigurată imparțialitatea în definirea circumscripțiilor electorale cu mandat unic.

Vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă, care a condus delegaţia Parlamentului de la Chişinău, a menționat că a avut o discuție bună și constructivă cu partenerii europeni.

Obiectivul nostru a fost să avem o discuție francă pe câteva domenii cheie: situația politică și socială, procesul de reformă, relația cu Uniunea Europeană. Am avut mai multe întâlniri cu mai mulți reprezentanți ai grupurilor parlamentare. A fost o discuție bună, de substanță. Nu am ascuns problemele noastre, căci este ridicol. Am vorbit despre realizări și am cerut sprijinul în continuare a Uniunii Europene. Am adoptat un set de recomandări care reflectă dialogul și succesele realizate”, a declarat Leancă.

Jurnalistul Vlad Țurcanu, fostul purtător de cuvânt al fostului președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, menționează că acest eveniment este un proces de totalizare a unei monitorizări la care au participat factori politici din Uniunea Europeană:

Se cunoaște foarte bine care este situația în Republica Moldova. Nu cred că cuvintele frumoase spuse de oficialii noștri au putut să-i impresioneze pe partenerii noștri europeni”.

 În plus, trebuie adăugat că interesele politice ale celor de la Chișinău sunt mult mai mari decât pericolele care ar surveni după o răcire a relațiilor cu Uniunea Europeană, a completat Țurcanu.

Sistemul de justiție trebuie să producă și rezultate ca reformele care s-au aplicat în acest domeniu să devină credibile. Nici acum, nici la nivel Legislativ lucrurile nu stau bine, deoarece nu s-a trecut prin Legislativ tot acel pachet care ține de reformarea justiției. Dar cea mai mare problemă este implementarea și aplicarea justiției”, a menționat jurnalistul.

De asemenea, jurnalistul susține că politicienii moldoveni ar trebui să tindă la o maturitate politică în care să nu se facă referire doar la ceea ce au făcut alte guvernări, ci să-și asume reușitele, precum și eșecurile.

B.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

20 − 19 =