Food Waste Combat – proiect clujean de responsabilitate socială premiat la Amsterdam

  food

  Conform Global FoodBanking Network (GFN), deșeurile rezultate în urma risipei alimentare reprezintă o problemă majoră la nivel mondial, dar cu toate acestea, această problemă de mediu poate fi transformată într-o soluție umanitară pentru a combate foametea la nivel mondial.

  Când mergem la cumpărături nu ne limităm la strictul necesar şi luăm în neștire lucruri şi alimente, de care nu avem nevoie. Astfel, România ocupă locul 9 în Uniunea Europeană la risipa alimentară. Adică, în medie, fiecare român aruncă la coșul de gunoi 97,5 kilograme de mâncare pe an, adică aproape 10 kilograme pe lună, potrivit Comisiei Europene.

  Locul mâncării e în farfurii, nu în pubele!

  Pornind de la aceste date, Junior Chamber International Cluj (JCI Cluj) a iniţiat Food Waste Combat, un proiect de informare, educare și creștere a nivelului de conștientizare a populaţiei asupra problemei risipei alimentare. Proiectul se derulează sub sloganul „Locul mâncării e în farfurii, nu în pubele!”

  Referindu-se la modul în care poate fi combătută risipa alimentară, Cami Gui, Project Manager Food Waste Combat a declarat:

  Să ne amintim că risipa alimentara poate fi combătută ușor, chiar din acest moment. Cum? Să devenim mai responsabili cu alegerile făcute la cumpărături, să planificăm mai bine felul în care consumăm alimentele. Și mai ales, prin implicare activă: dând acest mesaj mai departe. Convingerea mea e ca noi, românii, vom evolua ca societate doar atunci când vom învăța să ne pese și de binele celor din jur, nu doar de cel propriu. Și se pare că facem pași mici, dar siguri, în direcția aceasta. Vă las cu îndemnul nostru, al proiectului Food Waste Combat: Locul mâncării e-n farfurii, nu-n pubele!”.

  În 2017, Food Waste Combat a desfăşurat patru cine comunitare și a oferit ajutor unui adăpost de noapte din Cluj-Napoca (unde s-a gătit doar din legume și fructe salvate de la risipă), a fost prezent la trei festivaluri clujene (unde s-a primit premiul TEDx Eroilor în primăvara acestui an și 4.000 de euro oferiți de Arobs Transilvania Software), a derulat campanii de educare și ateliere practice Food Waste Combat în trei școli. Toate acestea au fost posibile datorită unei echipe formată din 10 voluntari curajoşi şi entuziaşti susţinuţi de mulți alți oameni care cred în această cauză. În prezent, echipa proiectului colaborează cu companii care fac aplicații mobile de reducere a risipei, avocați și activiști, precum şi cu oameni implicați în proiecte de cercetare.

  Ca o recunoaştere a efortului depus de membrii JCI Cluj în soluţionarea risipei alimentare, proiectul Food Waste Combat a fost desemnat cea mai bună inițiativă locală de responsabilitate socială în cadrul Congresului Mondial JCI de la Amsterdam, unde au participat câteva mii de reprezentanți și delegați din aproape toate statele lumii. Este prima dată când la un congres mondial JCI este premiat un proiect din România. La congres a luat parte și Kofi Annan, fost secretar general ONU și fost membru JCI.

  Acest premiu ne motivează și mai mult să continuăm inițiativele de conștientizare și reducere a risipei alimentare în România. E o mare bucurie să fim premiați la nivel mondial. Distincția primită ne demonstrează din nou că tema este una de interes la nivel mondial, că merită să ne unim forțele și să acționăm în continuare. Avem planuri mari pentru următorul an. Vrem să lucrăm împreună cu supermarketurile, consumatorii, restaurantele, mass-media și să ne implicăm din punct de vedere legislativ în problema risipei alimentare. Avem o echipă dedicată, formată exclusiv din tineri voluntari, iar alături de noi vrem să-i aducem în acest demers și pe reprezentanții instituțiilor, magazinelor, restaurantelor, școlilor și, desigur, pe consumatori”, afirmă președintele JCI Cluj, Corina Brândușan.

  Planurile Food Waste Combat pentru 2018

  Echipa Food Waste Combat pregătește încheierea de parteneriate cu rețele comerciale cu ajutorul cărora să valorifice mâncarea cu risc de risipă și să o direcționeze către beneficiari clujeni din medii defavorizate. În plus, membrii proiectului vor lansa o campanie de audit a risipei din restaurante, vor lansa un ghid de consum al alimentelor și vor continua campaniile de informare în școli.

  Mai mult, membrii JCI Cluj au inițiat recent o nouă dezbaterea publică a legii privind reducerea risipei alimentare și vor propune realizarea de campanii naționale de informare pe principalele canale media.

  Despre JCI

  JCI Cluj este o organizație neguvernamentală formată din tineri antreprenori și specialiști în diverse domenii – educație, marketing, medicină, IT, inginerie – care își doresc să producă o schimbare pozitivă în jurul lor.

  Organizația dezvoltă proiecte sociale și de antreprenoriat printre care Food Waste CombatSALT – Susținem Antreprenori și Lideri TineriRide2WorkStart în afaceriSerile JCI, Innovate Networking.

  La nivel mondial, rețeaua JCI are aproximativ 200.000 de membri din peste 120 de țări. Membrii sunt tineri voluntari care au între 18 și 40 de ani.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  nine − 4 =