Banca Transilvania, începutul însănătoşirii sistemului bancar moldovenesc?

Banca Transilvania

Deşi Banca Naţională a Moldovei nu şi-a dat încă avizul, intrarea Băncii Transilvania  în acţionariatul Victoriabank din Chişinău este privit deja de către observatori ca un lucru împlinit. Cea de-a doua după mărime bancă românească intră pe o piaţă răscolită în ultimii ani de corupţie, carteluri şi fărădelegi ale acţionarilor.

Pe 7 noiembrie, Banca Transilvania a  publicat pe pagina sa web un comunicat, potrivit căruia intenţionează să investească în Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, dobândind o participație inițială de 39,2% din capitalul social al acesteia.

Parteneriat cu BERD

Ca urmare a achiziției, BT va deține împreună cu Banca Europenă pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), partener vechi dar și acționar în banca românească,  un pachet de 66,7% din acțiunile Victoriabank.

Potrivit legislației moldovenești privind piața de capital, cei doi acționari afiliați vor fi obligați să facă o ofertă pentru achiziționarea celorlalte acțiuni ale emitentului.

Este în primul rând vorba despre pachetul de acțiuni de 10% al lui Victor Țurcanu, fondatorul și  președintele  consiliului Victoriabank și cel al Galinei Proidisvet în mărime de 15% din capitalul social al băncii. Aceștia, însă, cel mai probabil nu-și vor vinde acțiunile, ținta probabilă a ofertei publice fiind mai degrabă celelalte peste 8% din acțiuni ale acționarilor mărunți.

Cei doi parteneri strategici, Banca Transilvania și BERD au anunțat deja că vor colabora strâns pentru a contribui la dezvoltarea domeniului bancar din Republica Moldova. De asemenea, vor susține obiectivul Victoriabank, de a fi in continuare una dintre cele mai bune si apreciate bănci din Republica Moldova.

Suntem încântați să ne alăturăm BERD-ului și celorlalți acționari în demersul de a dezvolta piața bancară locală și de a susține economia din Republica Moldova. Dorim să replicăm  modelul de business BT, succesul pe care îl avem în România. Victoriabank este o bancă solidă, bine poziționată pe piața bancară din Republica Moldova. Vedem potențial de creștere pe liniile de business pe care în mod tradițional Banca Transilvania are o bogata expertiză – IMM, retail, microcompanii – precum și în ceea ce privește serviciile financiare digitale. Pentru planul nostru ambițios ne bazăm inclusiv pe continuarea și dezvoltarea colaborării strategice cu partenerii noștri tradiționali.” – declară Horia Ciorcilă, Președintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania.

Prima bancă privată din R. Moldova

Fondată la 22 decembrie, 1989 Victoriabank este cea mai veche instituție bancară privată din Republica Moldova. În prezent aceasta are 540 mii de clienți, 1,4 mii de angajați și aproape 100 de sedii. Victoriabank are cel mai ridicat nivel al depozitelor raportate la totalul activelor de pe piața moldovenească, de 80%. Victoriabank se remarcă, de asemenea, prin activitatea de carduri: deține peste 17% din numărul de carduri de pe piață (aproape 285.000), aproape 25% din POS-uri și peste 37% privind rulajele cu cardul la comercianți.

La finele anului 2016, cu un volum total al activelor de 603,8 milioane euro, Victoriabank era a treia în Republica Moldova. Profitul net a fost anul trecut de 10,6 milioane de euro.

Cu acești indicatori, banca se situa pe locul 90 în topul celor mai mari bănci din sud-estul Europei, potrivit unui studiu al agenției de știri bulgare See News, avansând patru poziții față de anul precedent.

BT, cel mai mare profit în sud-estul europei

În același clasament, Banca Transilvania se situează pe locul trei, cu un volum total al activelor de 11,4 miliarde euro și un profit de 270,5 milioane de euro, cel mai mare de altfel, din Europa de Sud Est.

Este a doua cea mai mare bancă din România, după BCR și nucleul Grupului Financiar BT. Activitatea sa este organizată pe trei linii principale de business: Corporate, IMM si Retail. Banca are 2,2 milioane de clienți, peste 7.000 de angajați și peste 500 de sedii. Grupul BT are expertiză în Republica Moldova din 2008 datorită subsidiarei BT Leasing MD, lider de piața din Republica Moldova în funcție de valoarea finanțărilor de mijloace fixe acordate în leasing.

Achiziție surpriză

Anunțul BT de a cumpăra 39% din Victoriabank, a luat multă lume prin surprindere. Toți se așteptau că cea de-a doua bancă românească va procura altă bancă moldovenească, Moldindconbank, aflată ca și Victoriabank sub supravegherea Băncii Naționale a Moldovei. Despre interesul Băncii Transilvania față de pachetul de 64%  din Moldindonbank scos la vânzare forțată, se vorbește de peste un an, însă iată că aceasta a preferat să intre în altă bancă moldovenească.

Cauza ar consta, potrivit mai multor observatori economici de la Chișinău, în faptul că vânzarea acțiunilor Moldindconbank este contestată de către acționarii acestora, inclusiv în instanțele de judecată internaționale. Respectiv, investitorii nu vor să achiziționeze niște acțiuni, care să le provoace bătăi de cap pe viitor, așa cum ar putea fi chemați în judecată de către foștii acționari.

Pachetul de aproape 64% din Moldinconbank, ce a aparținut unui grup de acționari, pe care BNM i-a calificat că acționează concentrat este scos la vânzare forțat printr-o procedură specială. Motivul este că beneficiarii finali ai acestor acțiuni (se presupune că este unul singur, afaceristul Veaceslav Platon,  aflat în detenție) nu și-au dezvăluit identitatea. Unii din acționarii, ale căror acțiuni sunt expuse la vânzare, au acționat statul în judecată. Curtea de arbitraj de la Stockholm urmează să ia o decizie în ce privește corectitudinea autorităților moldovenești.

Luptele corporative la Victoriabank au fost pe ordinea zilei în ultimii 10 ani

Deși la Victoriabank a fost de asemenea introdusă procedura de  supraveghere specială a BNM din aceleași motive, acționarii vizați au fost lăsați să-și vândă singuri acțiunile. Este vorba despre pachetul de acțiuni respectiv, de 39,2% ce aparține cetățeanului rus Serghei Lobanov. Cu toate acestea, există voci că acesta ar fi un interpus, beneficiarul de fapt fiind nimeni altul decât oligarhul Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat, de guvernământ din R. Moldova. De altfel, în jurul acestui pachet de acțiuni au existat multe dispute într-un trecut nu tocmai îndepărtat, la un moment dat același Platon avându-l în posesie. Cu toate acestea, în toată această perioadă, la conducerea băncii s-au aflat oameni, considerați devotați lui Plahotniuc, Natalia Gangaș și Corneliu Ghimpu, care până în prezent conduce instituția din funcția de director adjunct. Din cauza aceasta, în Victoriabank au avut loc mai multe războaie corporative, iar la un moment dat BERD, care avea un pachet de 12,5% din bancă a anunțat că vrea să devină acționar majoritar pentru a pune capăt debandadei de la bancă, lucru care nu i-a reușit, achiziționând doar pachetul de 15% de la Alfa-Bank România. Guvernul de la Chișinău a încercat diferite tertipuri pentru a împiedica acest lucru. Iată că acum, prin acest parteneriat cu BT, BERD încearcă să-și realizeze planurile.

Există şi un pretendent bulgar la acest pachet

De altfel, deși atât BT cât și BERD vorbesc în comunicatele lor de parcă tranzacția este deja hotărâtă, nu este încă nimic decis. Potrivit lui Victor Ţurcanu, a existat interes atât din partea Băncii Transilvania cât şi din partea unor acţionari bulgari însă nimeni nu vorbise despre tranzacţie.

„Au fost şi din Bulgaria, şi din România, au adunat informaţii, au analizat situaţia, însă despre o eventuală decizie  nu cunosc nimic”, a spus bancherul.

De altfel, potrivit ex-ministrului finanţelor din Republica Moldova, Veaceslav Negruţa, BNM, acum câteva săptămâni bune, ar fi eliberat un permis de achiziţionare a peste 50% din  acţiunile Victoriabank  unui grup cu reşedinţă bulgărească.  BT abia intenţionează să ceară această permisiune, potrivit comunicatului băncii.

Preşedintele băncii nu e prea entuziasmat

Victor Ţurcanu nu s-a arătat prea entuziasmat de intenţiile BT. Ba mai mult, el nu vede rostul acestei investiţii pentru bancă.

Nu putem spune că banca ar fi într-o anumită stare financiară şi în consecinţă ar avea nevoie de un investitor. Ce înseamnă, de fapt, venirea unui investitor. El pur şi simplu cumpără pachetul de la un acţionar, banii i-au plătit acţionarului şi s-au schimbat cu locurile. Alte investiţii nu mai vin. Altceva e dacă el are planuri de investiţii, dar pentru ce să facă investiţii aici, când noi avem o supralichiditate în sistemul bancar. Nu se creditează, nu se finanţează proiecte din economie, deoarece condiţiile sunt mai dure iar agenţii economici nu fac eforturi pentru dezvoltare, iar sistemul bancar nu are unde investi banii”, a declarat bancherul pentru mold-street.com.

Un altfel de jucător pe piaţa bancară

Însă, din comunicatul de presă rezultă că interesul Băncii Transilvania nu se rezumă doar la a se mulţumi cu statutul de acţionar la cea de-a treia bancă din R. Moldova. Cel mai probabil, dacă va intra până la urmă pe piaţă, aceasta va aborda aceeaşi atitudine agresivă pe care o are pe piaţa românească şi va face tot posibilul pentru a-şi creşte cota de piaţă, aducând tehnologii noi şi un nou model de management, testat în România şi, care iată că a dat rezultate.

Ziarul economic de limbă rusă din Chişinău „Economicescoie obozrenie”, este de părere că această investiţie românească va fi diferită faţă de celelalte două, BCR Chişinău (100% BCR) şi Mobiasbancă Societe Generale (20% BRD GSG). Potrivit ziarului, aceasta va avea o abordare mult mai activă şi va tinde să devină jucătorul principal pe piaţă. De altfel, nu este exclus ca Banca Transilvania să nu fi renunţat la achiziţia şi a Moldindconbank,  deocamdată nimeni n-a anunţat despre asta. În acest caz, banca ce ar rezulta din fuziunea celei de-a doua şi celei de-a treia bănci moldoveneşti ar deveni din start cea mai mare bancă moldovenească.

Un fenomen firesc: cel mai mare partener comercial al RM trebuie să aibă şi investiţii pe măsură aici

Intrarea BT în Republica Moldova corespunde şi cu planurile declarate ale Băncii Naţionale a Moldovei şi ale guvernatorului Sergiu Cioclea, care şi-a propus să transforme sectorul bancar moldovenesc în unul modern şi competitiv. Şi asta, prin atragerea în sistem a unor jucători de top de pe piaţa  bancară europeană.

În final, intrarea unuia dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa bancară românească în Republica Moldova este firească prin simplul motiv că România este cel mai mare partener comercial al R. Moldova iar companii importante precum Kaufland România şi Transgaz, care sunt, de altfel, clienţi ai BT urmează să-şi înceapă activitatea în partea stângă a Prutului.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

5 × 1 =