Volodimir Groisman în Georgia, la evenimentul „Tbilisi Belt and Road Forum 2017”

groisman

Vizita prim-ministrului Ucrainei, Volodimir Groisman, în Georgia, are o dublă însemnătate. Pe de o parte, Groisman s-a întâlnit pentru discuții într-un format bilateral cu oficiali georgieni, iar pe de altă parte deplasarea survine în marja evenimentului Tbilisi Belt and Road Forum 2017.

Pe data de 27 noiembrie, premierul ucrainean a avut o serie de întrevederi cu oficiali georgieni în capitala Georgiei, Tbilisi. În dialogul purtat cu omologul său Georgi Kvirikașvili, principalul subiect dezbătut a fost legat de consolidarea și sporirea relațiilor economice dintre Ucraina și Georgia, dar nu numai după cum se va putea observa.

Comerțul bilateral a cunoscut o creștere semnificativă în decursul acestui an, mai exact cu 19 procente față de aceea perioadă a anului precedent, ceea ce face din Ucraina unul dintre principalii parteneri comerciali ai Georgiei, remarca premierul georgian. Trendul ascendent al comerțului a fost remarcat și de către prim-ministrul ucrainean care a subliniat potențialul de crește a cifrei de afaceri bilaterale de la 500 de milioane de dolari la 1 miliard de dolari, în decursul următorilor ani. Mai departe, cu ocazia conferinței de presă oferită de cei doi înalți oficiali, premierul Georgiei a ținut să anunțe că urmează a fi semnate două memorandumuri, primul referitor la înregistrarea terenurilor și a sistemului de cadastru, iar cel de al doilea, legat de dezvoltarea cooperării în sectorul de control a calității medicamentelor[i].

În plus, cei doi premieri au convenit să găsească o soluție care să simplifice procedurile de intrare pe teritoriul celor două state ale cetățenilor ucraineni, respectiv georgieni, existând perspectiva trecerii granițelor doar cu cartea de identitate[ii].

De asemenea, cei doi lideri au ținut să sublinieze aspectele care unesc cele două state, referindu-se la aspirațiile strategice comune și la provocările cu care s-au confruntat și cu care cele două state vor continua să se confrunte din punct de vedere securitar.

Pe această cale, într-un schimb amiabil de mulțumiri, premierul georgian declara:

”Georgia este un suporter ferm al suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, iar noi suntem recunoscători Ucrainei pentru poziția sa consistentă față de suveranitatea și integritatea noastră teritorială. Acțiunile ilegale ale Rusiei în Ucraina reprezintă o continuare a agresiunii sale în Georgia, a cărei rezultat a făcut din regiunile georgiene Abhazia și Oseția de Sud teritorii ocupate. De aceea interesele, provocările și problemele Georgiei și ale Ucrainei rămân în centrul atenției societății internaționale[iii].”

La rândul său, Volodimir Groisman a mulțumit omologului său, garantând suportul politic al Ucrainei pentru partea georgiană:

”Aș vrea să mulțumesc Georgiei pentru sprijinul pe care îl acordă în vederea respectării suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și menționez suportul nostru ferm pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei[iv].

Nu în ultimul rând, cele două părți au anunțat căci cu ocazia Tbilisi Belt and Road Forum vor urma să discute, alături și de alți parteneri, dezvoltare unei infrastructuri de transport  între Ucraina și Georgia, infrastructură care, în același timp, să conecteze comerțul dinspre Asia (China, în particular) și Uniunea Europeană. Dezvoltarea unei asemenea infrastructuri este cu atât mai importantă pentru Ucraina, cu cât de la 1 septembrie 2017 a intrat în vigoare Acordul de Asociere Economică cu UE și care teoretic oferă un mai mare grad de flexibilitate, în termenii pieței de liber schimb.

Întâlnirea celor doi premieri a precedat evenimentul Tbilisi Belt and Road Forum 2017, programat în intervalul 28-29 noiembrie. Cu ocazia forumului, într-o prima apariție, Volodimir Groisman a declarat faptul că:

„Ucraina va fi un partener de încredere și își va îndeplini sarcinile din punct de vedere calitativ…Anul acesta noi (Ucraina) vom avea o creștere (economică) mai mare de 2%, iar la anul așteptăm să fie mai mare de 3%”. Ca urmare, „ne concentrăm pe o creșterea destul de accentuată a economiei. Ca să facem aceasta, noi continuăm schimbările structurale[v].”

În altă ordine de idei, Tbilisi Belt and Road Forum s-a desfășurat pentru prima dată în anul 2015 și își propune rolul unei platforme de discuții referitoare la posibilitățile de dezvoltare a unor inițiative în cadrul proiectului transcontinental care poartă denumirea anticului traseu dinspre Orientul Extrem spre Europa – noul  Drum al Mătăsii (New Silk Road). Sub egida acestui forum sunt invitați lideri guvernamentali, experți, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și oameni de afaceri.

Ucraina a aderat oficial la proiectul New Silk Road în anul 2016 când a trimis un tren marfar spre China prin intermediul coridorului de transport maritim internațional trans-caspian via Georgia, Azerbaidjan și Kazahstan. Datorită poziționării sale geografice, statul ucrainean deține avantajul de a se afla la intersecția unor rute de transport provenite din mai multe puncte cardinale și care ar putea facilita fluxul comercial pe direcția Asia-Europa. Conform unui comunicat pe portalul guvernului de la Kiev, la momentul actual, Ucraina este tranzitată de 6 coridoare de transport internațional, prin intermediul cărora ar existat capacitatea de tranzit al unui volum ce s-ar ridica până la cifra de 300 de miliarde de dolari[vi]. Cu toate acestea, dezavantajele statului ucrainean rămân infrastructura precară de care dispune și faptul că se afla într-o perioadă de tranziție în ceea ce privește piața de liber schimb a Uniunii Europene, aspecte care nu fac deocamdată din Ucraina un jucător important în termenii unui spațiu de tranzit comercial spre Europa.

În acest context, între Ucraina și Georgia se prefigurează consolidarea unui parteneriat strategic, mai ales în sfera economică. Consolidarea relațiilor bilaterale vine într-o logică cât se poate de normală. Pe de o parte, atât Ucraina, cât și Georgia, urmăresc reducerea (cvasi)dependenței de resursele naturale și de piață de desfacere rusească – cel puțin în cazul celui de al doilea aspect, Rusia nu mai este atât de atractivă. Pe de altă parte, în relație cu Uniunea Europeană, Ucraina și Georgia (alături de Republica Moldova) sunt, oarecum, ”gestionate la comun” prin intermediul Parteneriatului Estic.

Concluzii generale ale Summitului Parteneriatului Estic, desfășurat de curând la Bruxelles, au fost destul de satisfăcătoare, remarcându-se îmbunătățirile făcute de state precum Ucraina sau Georgia de la ultimul summit ce a avut loc la Riga în anul 2015. Pronosticurilor parțial favorabile nu sunt garantul desăvârșirii demersului de asociere economică cu Uniunea Europeană. De aceea,  pentru cele două state este importantă continuarea procesului de consolidare a cooperării bilaterale, în vederea dezvoltării economiilor naționale și a unor rețele de infrastructură comune, care să ancoreze și mai mult economiile celor două state la standardele și mecanismele de piață ale UE.

Pe cale de consecință, dialogurile bilaterale nu pot decât să sedimenteze relația politică și economică dintre Ucraina și Georgia, iar participarea statului ucrainean la asemenea evenimente precum Tbilisi Belt and Road Forum  dovedesc faptul că acesta începe să conștientizeze actuala starea de fapt politico-economică, căutând astfel participarea în diferite grupuri de lucru regionale. În același timp, există și premisele creșterii potențialului cifrei de afaceri în relațiile economice ucraineano-georgiene, precum și un punct de plecare în demararea unor proiecte de infrastructură comune, aspecte care pentru moment oferă încrederea că dialogurile nu vor rămâne doar la nivel de retorică.

M.A.

______________________________________________________________________________

[i] http://georgiatoday.ge/news/8328/Georgia-and-Ukraine-to-Increase-Trade-and-Tourism-Cooperation

[ii] Ibidem.

[iii] https://www.civil.ge/eng/article.php?id=30673

[iv] Ibidem.

[v] http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=250457603&cat_id=244274130

[vi] Ibidem.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

sixteen + 1 =