Tendinţe în evoluţia activităţii economice în perioada octombrie – decembrie 2017

CEO

Pentru perioada octombrie-decembrie 2017, experţii Institutului Naţional de Statistică (INS) din România sunt de părere că tendinţa activităţii economice este de creştere moderată a activității și a prețurilor în industrie și servicii, concomitent cu o scădere a activității și a numărului de salariați în construcții. La această concluzie s-a ajuns în urma studierii soldului conjunctural, adică a percepţiei managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen. Acesta nu trebuie confundat cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul celor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2017, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice se estimează tendinţă de creștere accentuată (sold conjunctural +50%), în timp ce, pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra tendință de scădere (sold conjunctural -24%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna octombrie 2017, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -24%). Managerii estimează, de asemenea, scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -17%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creștere a acestora (sold conjunctural +16%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţului cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +7%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +7%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +31%).

Servicii

Conform estimărilor din luna octombrie 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%).

În sectorul de servicii se estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +7%).

După cum se poate observa, percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii fenomenului economic la noi în ţară este una moderată şi nu este în ton cu ceea ce declară guvernarea Tudose. Există o creştere a economiei româneşti, dar o creştere bazată pe consum datorită creşterii salariilor din ultimele luni.

Experţii văd un viitor cenuşiu spre negru, în timp ce guvernanţii văd un viitor roz, iar adevărul este undeva…după lunile ianuarie-februarie 2018 când vor apărea efectele legilor fiscale adoptate în această toamnă

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

18 − 3 =