Proiect strategic România-Ungaria pentru modernizarea infrastructurii medicale

  proiect

  Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de marţi, 12 septembrie 2017, s-au aflat câteva proiecte de hotărâri importante printre care s-a numărtat şi proiectul strategic Hu-Ro vizând îmbunătăţirea serviciilor în sănătate. Primarul Municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a prezentat acest proiect într-o conferinţă de presă desfăşurată înaintea şedinţei, alături de dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean din Oradea.

  Proiectul intitulat „Proiectul integrat pentru dezvoltarea durabilă în zona montană a județului Bihor, îmbunătățirea accesului și dezvoltarea serviciilor de sănătate în cazul intervențiilor medicale în situații de urgență” va fi depus în vederea finanțării în cadrul programului INTERREG V-A România-Ungaria 2014-2020 și vizează îmbunătățirea serviciilor de sănătate și investiția în infrastructura medicală. Data limită a depunerii proiectului este 20 septembrie 2017.

  Dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean, a explicat că proiectul are în vedere dotarea spitalelor din județ cu aparate radiologice digitale și ecografe la nivelul urgențelor, care vor fi conectate la „creierul” aflat în spitalul județean, făcând astfel posibilă punerea rapidă a diagnosticului chiar și în absența medicului de specialitate, și, de asemenea, selectarea cazurilor care sunt pentru spitalul din Oradea. Deoarece există un deficit de dotări în câteva zone ale activității sistemului sanitar și mai ales în  partea de oncologie, în cadrul proiectului s-a optat pentru un aparat mult mai modern decât scintigraful obișnuit aparat, și anume pentru aparatul SPECT, care permite investigația de cea mai bună calitate. Având și componentă CT, examinările sunt însumate și dau un diagnostic precis. Un alt aparat medical necesar atât pentru probleme de urgență cât și în cazul afecțiunilor oncologice este aparatul Angio-CT, care poate fi folosit pentru chemoembolizare, precum și în cazuri de accidente vasculare cerebrale. În România, astfel de aparat există numai la spitalul Fundeni din București.

  În total, sumele prevăzute în proiect se ridică la aproximativ 5,2 milioane de euro, din care 4,4 milioane din bani europeni, iar aproximativ 780.000 contribuția orașului Oradea și contribuția națională. Aceste dotări suplimentare, care vor întregi sistemul de sănătate din municipiul Oradea, vor transforma, de asemenea, orașul într-un centru medical de succes.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  four × 4 =