Solul Kremlinului, Dodon, sfidează grav statul Republica Moldova

Dodon

Actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, demonstrează în continuare că este o slugă umilă a Kremlinului, îndeplinind cu strictețe ordinele care vin din Federația Rusă. El ignoră și chiar sfidează interesele Republicii Moldova, pentru a promova interesele rușilor. În acest context, actuala guvernare de la Chișinău se face că nu vede isprăvile lui Dodon și-l lasă să-și facă jocurile, chiar dacă unele declarații și acțiuni ar trebui pedepsite penal.

Pe 21 iulie, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o declarație privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. În document se precizează că staţionarea continuă a trupelor Federaţiei Ruse şi întărirea prezenţei militare a acestora în partea de Est a țării constituie încălcări ale prevederilor constituţionale, în special privind independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralităţii permanente ale R. Moldova, precum şi ale dreptului internaţional.

Mai mult, s-a făcut apel către Federaţia Rusă să reia şi să finalizeze procesul de retragere a trupelor sale, precum şi să-şi retragă muniţiile, armele şi echipamentul militar de pe teritoriul R. Moldova, în conformitate cu principiile relevante ale dreptului internaţional şi angajamentele sale internaţionale.

Dodon apără interesele stăpânului

Declarația nu a fost privită cu ochi buni de către Kremlin. Drept rezultat, Dodon, care se proclama mare statalist și condamna orice acțiune de implicare a altor state în treburile interne ale Republicii Moldova, a condamnat declarația.

Asemenea acţiuni au drept scop înrăutăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă. Această provocare face parte dintr-o serie de acţiuni din partea majorităţii parlamentare sub conducerea Partidului Democrat privind tensionarea situaţiei în regiune şi, în primul rând, în relaţia cu Rusia în ajunul vizitei vicepremierului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, în Moldova. Voi aminti doar despre unele dintre asemenea acţiuni: expulzarea diplomaţilor ruşi, lupta cu aşa-numita propaganda rusă, refuzul de a participa în activităţile structurilor CSI. Totodată, aceste acțiuni subminează acele succese care au fost atinse împreună cu autorităţile ruse, şi anume în domeniul exportului produselor moldoveneşti, cooperării regionale, educaţionale şi a programelor umanitare”, a precizat prorusul Dodon.

Declarația lui Dodon a venit la doar o zi după ce în presa din regiunea separatistă a apărut informația că militarii ruși pregătesc în Transnistria un amplu exercițiu în care mașinile militare vor încerca să depășească bariera de apă, adică să treacă râul Nistru spre partea dreaptă.

În cadrul exercițiului, peste 50 de militari ruși vor pregăti tehnic mai multe mașini militare să depășească barierile de apă. Exercițiul este preconizat să aibă loc la sfârșitul acestei luni.

Pentru a-și întări poziția în fața stânului, Dodon a venit cu o inițiativă și mai trăsnită, cea de a decora cu distincții militarii ruși aflați ilegal pe teritoriul Republicii Moldova și care au omorât în războiul de pe Nistru sute de ostași moldoveni.

Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, voi participa la evenimentele comune organizate în Transnistria. Aşa ceva nu a fost până acum. Preşedintele Moldovei nu a participat niciodată la asemenea evenimente. Mai mult, săptămâna viitoare intenţionez să decorez militarii moldoveni, pe cei transnistreni, dacă aceştia vor dori, şi pacificatorii ruşi. Aceasta este o dovadă că noi apreciem această misiune la cel mai înalt nivel”, a declarant Dodon la un post rusesc de televiziune.

În aceste condiții, autoritățile de la Chișinău aruncă doar declarații vagi, iar ping pongul dintre Parlament-Guvern și Președenție este unul aparent și fără esență.

B.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

5 + 20 =