Republica Moldova vrea dezvoltarea relațiilor economice cu Turkmenistanul

turkmenistan

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah și ministrul Comerțului și Relațiilor Economice Externe a Republicii Turkmenistan, Dovran Orazmuradov, au menționat în cadrul unei întrevederi susținute la Ashgabat planurile de extindere a relațiilor comerciale dintre Republica Moldova (în special Autonomia Găgăuză) și Turkmenistan. Autonomia Găgăuză urmează să extindă exportul de produse viticole și ulei de floarea-soarelui îmbuteliat către Turkmenistan.

Dovran Orazmuradov a subliniat interesul Turkmenistanului vis-a-vis de dezvoltarea relațiilor economice cu Republica Moldova și Autonomia Găgăuză. O eventuală extindere a comerțului între cele două țări ar fi mai mult decât binevenită ținând cont că pentru primele cinci luni ale anulului curent schimbul de mărfuri dintre ele s-a ridicat doar la suma de 365 de mii de dolari.

„Nivelul actual al schimbului turkmeno-moldoven a crescut cu 53 de procente comparativ cu anul anterior, dar încă există loc pentru îmbunătățiri. Cred că prin eforturile noastre comune se vor naște noi direcții de cooperare. S-ar putea să încheiem contracte directe și cu antreprenorii și micii întreprinzătorii din Găgăuzia”, a declarat Dovran Orazmuradov.

Bașcanul Irina Vlah s-a arătat la rândul său interesată de creșterea livrărilor de produse vinicole din Autonomia Găgăuză în Turkmenistan. Șefa regiunii a remarcat că deja s-au făcut primii pași în această direcție.

„Una dintre cele mai mari companii vinicole din Găgăuzia a exportat produsele sale pe piața turkmenă dar momentan nivelul livrărilor este mic. Pe teritoriul autonomiei noastre funcționează peste 15 fabrici de vinuri și avem posibilitatea de a majora livrările de vinuri pe piețele voastre”, a declarat bașcanul Irina Vlah.

Cei doi oficiali au discutat și posibilitatea livrării din Găgăuzia în Turkmenistan a uleiului de floarea soarelui îmbuteliat. La sfârșitul întrevederii șefa Autonomiei Găgăuze l-a invitat pe Dovran Orazmuradov să participe la viitorul forum investițional „Invest Găgăuzia”. Ministrul turkmen a acceptat invitația și a solicitat organizarea pentru partea turkmenă a unui program de vizite la întreprinderile găgăuze cu scopul identificării sferelor de investiții cu potențial.

Roxana Maria Săbău