Dodon, fără referendum. CC a decis că intenția de a introducere a Istoriei Moldovei în școli este neconstituțională

dodon

Intenția președintelui Republicii Moldova de a organiza un referendum national este neconstituțională. Asta, pentru că Igor Dodon nu dispune de drepturile necesare pentru a modifica chestiunile propuse spre vot la referendum. O astfel de decizie a fost emisă de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova, după ce un grup de liberali au depus o sesizare privind neconstituționalitatea acestui decret.

Vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a declarat pentru Transilvania Regional Business că se știa din start că acest decret este unul neconstituțional.

Această sesizare s-a născut acum câteva lui, în momentul în care nepreședintele Dodon a semnat acel decret privind organizarea unui referendum, iar noi, grupul de juriști de la Partidul Liberal, am sesizat din start neconstituționalitatea acestor acțiuni. Noi le catalogăm drept acțiuni populiste și de lărgire, fără voie și fără noimă, a competențelor președintelui. Iată că la distanță de câteva luni, Curtea Constituțională ne-a dat dreptate pe toate punctele, întrebările pe care le-am formulat”, a menționat Valeriu Munteanu.

În opinia politicianului, în aceste condiții, Igor Dodon nu are decât să-și tempereze naravurile și să încerce să-și satisfacă orgoliile în alt fel.

Din punct de vedere juridic, este neconstituțional acel decret și urmează să fie abrogate printr-un act similar. În orice caz, acesta nu produce efecte juridice chiar dacă Dodon nu va semna un decret de anulare a decretului respectiv. Decizia Curții are un efect judecat și, respectiv, nu se vor declanșa în niciun fel mecanismele statale pentru de desfășurarea acestui referendum”, a adăugat Munteanu.

Argumentele Curții:

Referitor la abrogarea Legii privind acoperirea miliardului furat, Curtea  a argumentat prin faptul că dreptul constituțional nu îi oferă dreptul președintelui în materie de legiferare. Întrebarea nu poate fi suspusă unui referendum.

Drepturilor constituționale suplimentare privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, dar și reducerea numărului de deputați de la 101 la 71 – Curtea subliniază că președintele nu dispune de dreptul de a modifica Constituția. Aspectele ce țin de modificarea constituției nu pot fi spuse unui referendum de către Șeful Statului. Curtea subliniază că Constituția stabil este clar cazurile pentru care Parlamentul poate fi dizolvat. Atribuirea unor împuterniciri președintelui nu asigură un echilibru într-o țară cu regim Parlamentară. Totodată, CCM afirmă că orice modificare nu vizează actualul președinte, ci se aplică doar viitorul președinte.

Studierea în instituțiile de învățământ a disciplinei „Istoria Moldovei” – Curtea menționează că aprecierea unei probleme ştiinţifice ține de mediul academic, ci nu politic.

De menționat că președintele Republicii Moldova, prorusul Igor Dodon, a anunțat anterior că va organiza un referendum în cadrul căruia moldovenii să-și expună părerea vizavi de trei subiecte:

  • Susțineți abrogarea Legii privind acoperirea miliardului furat?
  • Susțineți acordarea președintelui Republicii Moldova a drepturilor constituționale suplimentare privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate?
  • Susțineți reducerea numărului de deputați de la 101 la 71?
  • Susțineți studierea în instituțiile de învățământ a disciplinei „Istoria Moldovei”?

După anunțul lui Dodon, Partidul Liberal a contestat decizia la Curtea Constituțională.

B.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

one × 2 =