Miza lui Traian Băsescu în politica moldovenească

Traian Băsescu

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, intră în politica moldovenească. Pe 25 iunie, fostul șef de la Cotroceni a fost ales în funcţia de preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale (PUN), în cadrul primului congres extraordinar după înscrierea formaţiunii în registrul partidelor politice din Republica Moldova.

În cadrul congresului, Băsescu a menționat că este o onoare să fie ales în funcția de președinte de onoare într-un partid unionist din Republica Moldova. Totodată, acesta nu a ezitat să-l critice pe președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și l-a acuzat de faptul că încearcă să ducă Moldova în Uniunea Euroasiatică.

Cetățenii acestei țări au un președinte care vrea să ducă această bucată de pământ românesc în CSI. Mă întreb, ce-i oferă lui Federația Rusă? Vrea să ducă Republica Moldova și cetățenii acestei țări către sărăcia din Rusia, către dictatură, către lipsă de libertate. Oare Dodon nu a fost niciodată în Kazahstan, Turkmenistan sau în Siberia?! Sigur, oferta lui Dodon este spre sărăcie. În timp ce vrea să ducă țara spre CSI, România oferă tinerilor burse, oferă cetățenilor din Republica Moldova, prin acordarea cetățenie românești, șansa de a fi cetățeni europeni. Asta este diferenţa între cum vede Dodon viitorul Republicii Moldova și cum o văd politicienii din România”, a declarat Traian Băsescu.

La rândul său, Anatol Șalaru, cel care a venit cu inițiativa de creare a Partidului Unității Naționale, a menționat că nu crede că a existat după 1989 un om politic, lider de partid sau preşedinte al României, mai dedicat problemei Basarabiei decât Traian Băsescu.

Fie că a fost vorba despre bursele pentru studenţii de la noi, fie că a fost vorba despre legea cetăţeniei, preşedintele Traian Băsescu a fost principalul promotor al intereselor românilor basarabeni”, a spus Şalaru.

În același timp, Igor Dodon, a venit cu o replică pentru Traian Băsescu.

Prin declarațiile și acțiunile lui Băsescu, care a fost președinte român două mandate, se confirmă bănuielile noastre că o parte însemnată a clasei politice de la București dorește lichidarea statalității moldovenești. Băsescu este unul dintre cei mai radicali și mai ridicoli exponenți ai unionismului, dar nu este unicul. Sunt mulți ca el. Campania propagandistică „Basarabia – pământ românesc” a fost lansată pe timpul lui Băsescu. El în mod deschis a susținut și continuă să susțină partidele extremiste și antistatale din Republica Moldova.

Toată această propagandă unionistă a dăunat mult relațiilor de încredere între Chișinău și Tiraspol. Dar tocmai acesta e unul dintre obiectivele unioniștilor – să nu permită reîntregirea Republicii Moldova, fiindcă o Moldovă reîntregită nu va putea fi anexată la România, iar trupele NATO nu vor putea ajunge pe Nistru.

Iată de ce eu insist asupra interzicerii prin lege a unionismului și pentru tragerea la răspundere a celor care organizează campanii și acțiuni de lichidare a statului Republica Moldova. În orice țară care se respectă există pedeapsă penală pentru așa activități”, a adăugat Dodon.

Miza lui Băsescu

Unii experți pro-europeni de la Chișinău salută intenția lui Băsescu de a se implica în politica moldovenească.

O bună parte dintre cetățenii Republicii Moldova au un respect deosebit pentru ceea ce a făcut domnul Băsescu. Știu că este un luptător și este salutabil faptul că acesta vrea să se implice în politica moldovenească. Un lucru important este să păstreze același mesaj pe care l-a transmis până acum și să continue ceea ce a făcut până acum”, susține membrul Partidului „Demnitate și Adevăr”, Valentin Dolganiuc.

Acesta spune că nișa unioniștilor este de 30-35 la sută.

Este evident că partidele unioniste trebuie să se regăsească pe o singură platformă politică unionistă nu există nicio șansă. Cea mai bună soluție este cea de a se uni sub o platformă civică. Dacă nu se va reuși acest lucru, atunci există toate șansele că să vină rușii și să conducă aici”, menționează Dolganiuc.

În același timp, politologul Vitalie Andrievschi spune că viitorul electoral al Partidului Unității Naționale depinde în mare măsură de faptul dacă lui Traian Băsescu i se va reîntoarce cetățenia moldovenească sau nu.

Acest partid nu are un lider puternic. Șalaru nu trage. Băsescu – da, ar putea, dar nu cred că i se va reîntoarce cetățenia moldovenească. El aici nu e necesar ca un politician activ, iar președintele de onoare al partidului nu este o funcție, este pur și simplu o știre. Băsescu nu poate veni aici în cadrul campaniei electorale, nu poate face agitație, deoarece este cetățean al altei țări. Cred că această numire a fost făcută mai mult pentru colectarea de fonduri pentru acest proiect politic – de exemplu, în România. Nu cred că participarea lui Traian Băsescu în calitate de președinte de onoare al Partidului Unității Naționale va ridica brusc ratingul PUN până la pragul de trecere. Iar în cazul sistemului mixt, aceasta va îngreuna și mai mult perspectivele de accedere a partidului Șalaru-Băsescu. Chiar dacă participarea ex-președintelui României în Partidul Unității Naționale va atrage un șir de formațiuni unioniste cu ratingurile de 1-2% sau mai puțin. E puțin probabil că fuziunea lor va avea un efect de sinergie”, susține Andrievschi.

De menționat că PUN a fuzionat, recent, cu Partidul unionist „Dreapta”, iar la câteva zile a fost înregistrat la Ministerul Justiției.

Traian Băsescu a manifestat un interes sporit față de Republica Moldova încă de când era în funcția de președinte al României. Prin diverse proiecte, a încercat să apropie cât mai mult cele două maluri ale Prutului. Atunci, acesta nu manifesta un interes politic, interesul, mai degrabă, a apărut după ce Băsescu a plecat de la Cotroceni, dar s-a amplificat atunci când a cerut cetățenia Republicii Moldova.

Republica Moldova reprezintă un teren bun pentru Băsescu pentru a se dezvolta politic, deoarece actualele partide unioniste din Moldova s-au compromis și au demonstrat în nenumărate rânduri că nu au nici puterea, nici dorința necesară pentru a promova și a înfăptui, într-un final, unirea dintre Republica Moldova cu România. Iar Traian Băsescu acum are toate șansele, prin perseverență și multă dorință, să devină primul lider politic de la Chișinău care a reușit să facă pași concreți în procesul de unificare a celor două state.

B.D.

Un comentariu

 1. Da mai ține minte cineva, cum pârțâitul ista de Băsescu făcuse rost de o
  flacără, asemanătoare cu cea olimpică, spunea că-i flacăra democrației și
  alerga cu ea pârțâind prin toată România? Asta până când i-a luat-o cineva
  și i-a aruncat-o într-o baltă. Mare jale a fost atunci în România. S-a stins
  flacăra democrației. Ce mai vorbă! De ce să nu-și găsească și acum o flacără,
  pe care s-o declare flacăra unionismului, și să fugă cu ea rupând pământul?
  Va aduce în așa fel UNIREA mai aproape?

  P.S. Umflatul ăsta de Dodon se va lua după dânsul să i-o ia și s-o arunce
  în Bâc, dar fără ajutorul oligarhului nu-i va reuși! Până la urmă totul va
  depinde de Plahotniuc!

Transmiteti un mesaj

16 − 8 =