Festival-concurs national Dumitru Sopon

dumitru sopon

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, institutie de cultura care functioneaza in subordinea Consiliului Judetean Cluj, organizeaza, in parteneriat cu Primaria Gilau si Casa de Cultura „Dumitru Sopon” din Gilau, cea de-a V-a editie a Festivalului-concurs national de interpretare a cantecului popular „Dumitru Sopon”. Evenimentul va avea loc sambata si duminica, 24 si 25 iunie 2017, la Casa de Cultura din localitatea clujeana  Gilau.

Aceasta manifestare isi propune sa mentina vie memoria artistului ardelean Dumitru Sopon, una dintre frumoasele voci ale cantecului popular romanesc. De asemenea, urmareste promovarea tinerilor interpreti care sa duca mai departe activitatea, numele si repertoriul inaintasilor si sa puna in valoare traditia muzical-interpretativa, autenticitatea cantecului si a portului traditional.

La eveniment vor participa 16 interpreti din judetele Iasi, Cluj, Suceava, Alba, Gorj, Caras-Severin, Salaj, Hunedoara, Bihor si municipiul Bucuresti, cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani. Potrivit regulamentului, concurentii vor interpreta in concurs cate doua cantece: unul doinit sau o balada si un cantec cu acompaniament orchestral.

In prima zi a festivalului, sambata, 24 iunie a.c., incepand cu ora 18.00, va avea loc concursul propriu-zis, urmat de recitalurile interpretilor Florian Rosan si Ionela Morutan, iar duminica, 25 iunie a.c., de la aceeasi ora, va avea loc Gala Laureatilor. In deschidere, va fi lansat primul volum al albumului muzical-document, pe suport CD, intitulat „Ecoul muntilor”, ce cuprinde un repertoriu muzical instrumental din zona de munte a judetului Cluj, proiect coordonat de dr. Mircea Cimpeanu.

De asemenea, in cadrul Galei, vor fi prezenti cu recitaluri interpretii Alexandru Pugna, Adrian Stanca si Cosmin Scheianu – castigatorul ultimei editii a festivalului, Ansamblul folcloric „Cununa Apusenilor” al Casei de cultura „Dumitru Sopon” din Gilau si formatia „Mostenitorii”  din Republica  Moldova.

Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Orchestra profesionista „Cununa Transilvana” a Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, dirijor profesorul Ovidiu Bartes. Festivalul va fi prezentat de Grigore Samboan, iar intrarea este libera.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

9 − 5 =