Bisericile fortificate Aita Mare si Sanpetru intra in lucrari de restaurare si consolidare

biserici fortificate

Doua noi proiecte vor fi finantate prin Programul Operational Regional 2014-2020: ansamblul Bisericii Unitariene fortificate Aita Mare din Covasna si ansamblul Bisericii Evanghelice fortificate Sanpetru din Brasov, cu un buget total de peste 9 milioane lei pentru lucrari de restaurare si conservare pana in 31 mai 2021.

Proiectul ”Lucrari de reparatii, conservare si introducere in circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Unitariene Fortificate”, din Aita Mare, Covasna este finantat prin Prioritatea de Investitii 5.1 a POR 2014-2020, avand o valoare totala de 6,52 milioane lei, din care 6,21 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata, iar 126.776 lei reprezinta cofinantarea asigurata de catre beneficiarul proiectului, Parohia Unitariana Aita Mare. Cel de-al doilea contract semnat, ”Lucrari de reparatii, conservare si introducerea in circuitul turistic a Ansamblului Bisericii evanghelice fortificate Sanpetru, jud. Brasov”, finantat tot prin Prioritatea 5.1, are o valoare totala de 2,87 milioane lei, din care 2,66 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata pentru realizarea investitiilor, iar 54.440 lei reprezinta cofinantarea asigurata de beneficiar.

Ambele proiecte au ca obiectiv cresterea numarului de turisti, promovarea proiectelor si, pe langa acces fizic la obiectivele realizate, digitizarea ansamblurilor si acces in mediul on-line la ansamblurile bisericesti.

Ansamblul bisericii unitariene Aita Mare din Covasna, construit in stil gotic in secolul al XV-lea, este cel mai valoros monument de acest tip din judetul Covasna, avand in vedere faptul ca aici se pastreaza intr-o forma aproape nealterata atat biserica medievala, cat si elementele de aparare compuse din ziduri, turnuri, santuri de pamant. Redarea accesului de vizitare in siguranta in incinta acestui ansamblu si imbunatatirea ofertei turistice prin organizarea de evenimente este scopul acestui proiect de consolidare si restaurare.

Istoria celui de-al doilea proiect contractat, Biserica Evanghelica Sanpetru, construita in stil neoclasic, a inceput in secolul al XIII-lea, este legata de prezenta Ordinului Cavalerilor Teutoni, fiind singura din Tara Barsei care si-a pastrat triplul inel de curtine. Prin implementarea acestui proiect, Parohia va contribui la dezvoltarea identitatii culturale a locuitorilor si va genera un impact economic pozitiv prin diversificarea gamei de servicii, dar si prin organizarea unei suite de evenimente culturale diverse.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

14 − 9 =