Tinerii din Moldova cu cele mai bune planuri de afaceri

  afaceri

  18 tineri, absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional-tehnic secundar și post secundar, au ajuns în marea finală a concursului „Cel mai bun plan de afaceri”.

  Locul întâi a fost împărțit de către Lilia Gârlea (plan de afaceri în domeniul croitoriei),  Constantin Panainte (plan de afaceri în domeniul serviciilor de  reparație auto), Cristina Babâră (plan de afaceri: cultivarea frunzelor de salată). Două persoane au obținut locul doi, iar altele patru – locul trei. Câștigătorii au primit premii de valoare care vor fi utile în inițierea afacerilor (laptopuri, tablete, etc). Totodată, dacă aceștia vor intenționa să-și inițieze o afacere proprie, atunci vor avea posibilitatea să frecventeze cursuri de inițiere a unei afaceri, organizate de CEDA cu suportul LED în cadrul proiectului MEEETA.

  Tinerii au prezentat business planurile în fața unei comisii de evaluare, formată din specialiști în domeniu, oameni de afaceri, reprezentanți ai ministerelor, asociațiilor de business, precum și tineri antreprenori beneficiari ai programului de granturi oferit de către CEDA.

  Planurile de afaceri care au mai fost prezentate în cadrul concursului au fost idei de afaceri în agricultură (apicultura, creșterea melcilor pentru alimentare, creșterea frunzelor de salată și a murelor), sfera serviciilor (croitorie și reparația vestimentației, servicii auto, servicii IT, prelucrarea deșeurilor, imprimare prin sublimare); industria de prelucrare (procesare carne, producerea peleților din salcie), etc.

  Una dintre ideile prezentate la concurs prezenta planul unei afaceri în producerea si prelucrarea salciei energetice. Planta minune poate înlocui lemnul de foc și cărbunii. Ideea inovatoare a fost prezentată de Magdalena Marievschi din satul Pohoarna, raionul Șoldănești, absolventă a Centrului de Excelență din Bălți. Magdalena s-a arătat foarte sigură de implementarea afacerii. Tânăra este determinată să-și construiască viitorul la ea în sat, fiind ajutată cu bani de familie, rude și prieteni.

  Pe lângă dorința de a-mi mări veniturile, aceasta oferă oamenilor o posibilitate de economisire a lemnului și cărbunilor. Gazul și motorina sunt scumpe, iar salcia energetică are o valoare calorică mare care înlocuiește lemnul și cărbunii. Din salcie se fabrică peleți care vor scădea facturile oamenilor. Nu poluează aerul, nu are emisii de gaz”, spune tânăra.

  Pentru a realiza această idee, Magdalena intenționează să aplice la programul de granturi pentru a obține o parte din  resursele financiare necesare.

  Tânăra nu intenționează să facă o facultate, deoarece consideră că irosește timpul și cheltuie banii în zadar, iar timpul său îl va dedica dezvoltării afacerii. Optimistă, comunicativă și cu aptitudini organizatorice, ea știe deja cum și unde își va vinde materia primă. „Salcia energetică va fi dată la agenții economici care fac brichete și peleți. Cu banii îmi voi cumpăra aparatul de brichetare, iar ulterior voi face singură peleți din salvie”, afirmă tânăra. În țara noastră avem firme care fac peleți din paie, însă asta nu o sperie pe Magdalena, care este sigură că companiile vor semna contracte de prelucrare a salviei. „Aparatul e același, chiar dacă produc din paie. Ei vor accepta, deoarece salvia e de calitate și are valoare calorică foarte mare. Ei vor avea venit în urma tranzacției”, răspunde sigură Magdalena.

  Concursul Național Cel mai bun plan de afaceri 2017 este la a IV ediție.

  B.D.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  3 + twelve =