Imaginea satului tradițional maramureșean va fi revitalizată

tradițional maramureșean

Consiliul Județean Maramureș lucrează la implementarea unui proiect de protejare a imaginii satului tradițional maramureșean.

Astfel, o primă întâlnire între reprezentanții Consiliului Județean Maramureș și cei ai câtorva unități administrativ teritoriale din județ, a avut loc vineri, 26 mai 2017, la Palatul Administrativ. În cadrul acestei întâlniri Ioan Doru Dăncuș, vicepreședintele consiliului județean, a făcut o prezentare a proiectului „Plan de revitalizare a satului maramureșean”, după care reprezentanții UAT-urilor, care au participat la această întâlnire, au venit cu propuneri și sugestii care au vizat atât cheltuielile necesare realizării acestui proiect la nivel local, cât și sugestii de păstrare a satelor ca muzee vii.

Proiectul „Plan de revitalizare a satului maramureșean” este înscris în lista obiectivelor de investiții pe anul 2017 a CJ Maramureș și se adresează persoanelor fizice care doresc să construiască case care să îmbine tradiționalul cu modernul. Prin implementarea acestuia se dorește conștientizarea locuitorilor din județ despre valoarea patrimoniului local, a tradiției și a specificului local, precum și responsabilizarea acestora cu privire la importanța conservării, protejării, revitalizării și valorificării patrimoniului cultural și natural al județului Maramureș. Totodată, acesta vizează dezvoltarea echilibrată, coerentă şi durabilă a teritoriului județului.

„În condițiile în care se vorbește tot mai mult despre pătrunderea kitsch-ului în satul maramureșean am decis, împreună cu colegii mei din conducerea executivă și aparatul de specialitate, să facem un pas înainte pentru a salva ceea ce se mai poate din satele maramureșene. Împreună cu Ordinul Arhitecților din România, filiala Maramureș ne propunem să implementăm un proiect prin care în urma unui concurs de soluții vom premia 10 modele de case care să îmbine arhitectura tradițională cu cea modernă și care să respecte elementele de bază în ceea ce privește construcția pe cele patru zone etnografice ale Maramureșului. Astfel, vom propune plenului consiliului ca de acest proiect să beneficieze atât locuitori de pe Valea Marei și a Cosăului, zone în care construcțiile kitsch-oase nu sunt atât de evidente, cât și locuitori de pe Valea Izei, care ne oferă perspective evidente de dezvoltare în domeniul turistic”, a precizat Ioan Doru Dăncuș, vicepreședinte al consiliului județean.

Prin intermediul primăriilor, cele 10 modele de case care vor fi premiate vor fi puse la dispoziția persoanelor care doresc să construiască după aceste modele. Primarii participanți la aceasta întâlnire au apreciat inițiativa conducerii consiliul județean și sunt dispuși să își asume parteneriatul pentru implementarea acestui proiect.

Un comentariu

  1. Cum adica se vorbeste de patrunderea kitsch-ului in satele maramuresene?
    Maramuresul este 90% distrus. Satele arata exact ca acelea tiganesti.
    Iti vine sa vomiti.

Transmiteti un mesaj

6 + eight =