Expoziție de artă persană la Oradea

persica

Vernisajul expoziţiei „Ars Persica” a avut loc joi după amiaza la Centrul Posticum din Oradea și va fi deschis până duminică. În cadrul vernisajului vor putea fi descoperite şi admirate câteva dintre cele mai frumoase lucrări meşteşugăreşti din ceramică, sticlă şi ţesături realizate de artizani iranieni, inclusiv celebrele covoare persane, în varianta autentică.

Directorul de programe al Centrului Posticum, Istvan Nemes, a spus că dialogul între culturi se realizeză cel mai bine prin intermediul artei, acesta fiind şi motivul pentru care şi-a propus aducerea la Oradea a expoziţiei „Ars Persica”, realizată de Centrul Cultural şi Artistic Iranian din Ungaria.

Preşedintele Centrului Cultural și Artistic Iranian, dr. Shahrokh Mirza Hosseini, a poposit şi el la Oradea şi, în discursul său, a spus că, prin prezentarea obiectelor de artizanat şi tradiţiilor persane, îşi doreşte să transmită un mesaj de pace.

„Avem un singur mesaj, acela de pace şi dragoste, indiferent de naţionalitate, de limba pe care o vorbim, de religie. Toţi credem în pace, dragoste şi prietenie. Aceste mesaje sunt prezentate cel mai bine prin artă. Oamenii care au creat aceste obiecte nu sunt aici, dar totuşi vorbesc cu dumneavoastră prin lucrările lor”, le-a spus dr. Hosseini celor prezenţi.

Dr. Hosseini a mai menționat că prelucrarea obiectelor din ţesături şi ceramică este o tradiţie în familiile iraniene. „O mamă îi va arăta fetiţei ei de pe la 8-10 ani cum să ţeasă un covor. Nu pentru bani, ci pentru că aceasta este cultura noastră. Realizarea unora dintre covoare poate dura chiar şi un an”, a spus acesta.

Shahrokh Mirza Hosseini a mai spus că, de cele mai multe ori, pe un covor persan, se poate „citi” starea celui care l-a creat după motivele țesute pe acesta. „Asemănările dintre noi sunt probabil de 99%, iar diferenţele de doar 1%. Doar că aceste diferenţe au fost atât de exagerate încât pare că venim din lumi diferite”, a adăugat el.

În sala de expoziţii a Centrului Posticum au fost întinse mai multe covoare persane şi au fost aşezate diverse obiecte de ceramică, sticlă şi fierărie. Curatorii expoziţiei au amenajat o masă tradiţională de Anul Nou în stilul culturii persane, care are pe ea alimente, precum ouă, grâu, usturoi şi mere, care se consideră că aduc sănătate şi prosperitate.

De asemenea, s-au proiectat filme cu cele mai interesante locuri din Iran. Invitaţii la vernisaj au putut mânca, apoi, o masă tradiţională cu mâncăruri persane. Ars Persica va mai putea fi vizitată pe 31 martie, respectiv 1 şi 2 aprilie, între orele 10 şi 19.