Oradea și Cluj, în topul celor mai sigure orașe din România

oradea

Oradea a fost desemnat cel mai sigur oraș din România, potrivit unui sondaj realizat de Storia.ro, următoarele locuri fiind ocupate de Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu, Sfântu Gheorghe și Timișoara, în timp ce București se clasează pe poziția a noua. Cel mai puțin sigure orașe au fost desemnate Alexandria, Suceava, Satu Mare, Călărași, Târgoviște, Vaslui, Piatra Neamț, Galați și Reșița. Studiul a fost realizat în perioada noiembrie 2016-ianuarie 2017.

La nivel de regiuni istorice, Transilvania a primit cel mai bun scor de siguranță, fiind urmată de Crișana, București și Ilfov. La polul opus se situează Maramureș și Moldova care au obținut cel mai mic punctaj, fiind evaluate drept cele mai nesigure regiuni din țară.

S-a observat o legătură strânsă între numărul mare de locuitori din fiecare oraș și siguranța resimțită de cetățeni. Orașele care au primit cele mai mari note au un număr de aproximativ 300. 000 de locuitori, pe când cele care se încadrează în pragul de sub 100. 000 sunt considerate cele mai nesigure. În plus, orașele cu grad ridicat al siguranței au și un produs intern brut ridicat și o rată a șomajului scăzută, de sub 4 %.

În ceea ce privește cartierele, cele mai sigure cartiere la nivel național au fost desemnate Grigorescu (Cluj-Napoca), Otopeni (Ilfov), Aviației (București), Gheorgheni (Cluj-Napoca) și Răcădău (Brașov). Cele mai sigure cartiere din Cluj au fost desemnate Grigorescu, Gheorgheni, Zorilor, Dâmbu-Rotund și Centru.

Studiul se bazează pe evaluări acordate de peste 92. 000 de români cartierelor și orașelor în care locuiesc și a fost realizat în colaborare cu agenția D & D Research. Printre criteriile de evaluare se numără accesul la instituțiile de sănătate publică și la instituțiile educaționale, calitatea mediului înconjurător, costul general al vieții, curățenia și zgomotul din mediul urban, spațiile verzi și situația transportului public.

Roxana Maria Săbău