Interconectarea energetică cu România va crește securitatea energetică a Moldovei

electricity

Republica Moldova importă circa 78,8 la sută din energia electrică, iar sectorul este vulnerabil din cauza corupției, abuzurilor și dependenței de furnizori nesiguri precum și a liberalizării nefinalizate a sectorului. De aceea, interconectarea cu România va asigura diversificarea surselor de energie, susține Expert-Grup.

Interconexiunea pe domeniul energiei electrice dintre Republica Moldova și România este un proiect viabil și o urgență care ar crește securitatea energetică moldovenească, ar oferi mai multe alternative consumatorilor moldoveni și ar consolida integrarea sistemului energetic moldovenesc, via cel românesc, în sistemul energetic european”, se menționează într-un raport al instituției.

Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci acest proiect forța toți participanții pe piață să concureze unii cu ceilalți, oferind o mai mare securitate energetică Republicii Moldova, dar și o mare presiune „din afară” pentru impunerea unor instituții și reguli de piață corecte, transparență mai mare și reglementări esențiale pentru reducerea corupției și vulnerabilităților din sector.

Interconectările între România și Republica Moldova se pot face pe trei direcții. Potrivit autorilor, fezabilitatea construcției interconectărilor pe energie electrică trebuie privită foarte pragmatic, atât pentru constrângerile financiare pentru proiecte regionale din partea UE sau a României, dar și din motiv că sectorul energiei în Republica Moldova și, mai ales, proiectele de interconectare pot fi privite de partenerii internaționali ca prioritate la pachet cu Ucraina, pentru diversificarea surselor și rutelor către ambele țări, susțin experții. Într-un final, un asemenea proiect de interconectare pe energie electrică ar putea atrage investiții sau credite private, însă este nevoie ca finanțatorii și investitorii să aibă încredere în regulile jocului și în instituțiile din Republica Moldova.

Însă, ca aceste investiții să devină realitate, autorii studiului propun, o serie de recomandări, pentru autoritățile din Republica Moldova:

 • Introducerea unui nou mecanism transparent de licitații pentru achiziționarea de energie electrică angro de către furnizorii la tarife reglementate şi operatorii de reţea;
 • Urgentarea finalizării, adoptării și apoi aplicării proiectului de lege destinat consolidării reglementatorului din sectorul energetic;
 • Interzicerea prin prevederi legale a intermediarilor cu acționariat “off-shore”;
 • Sporirea transparenței activității grupului de lucru pe energie din Comisia interguvernamentală mixte moldo-română;
 • Stabilirea şi legiferarea mecanismului comercial de asigurare a recuperării investiţiilor în infrastructura energetică cu rol de creştere a siguranţei în aprovizionarea cu

Totodată, experții vin și cu o serie de recomandări pentru partea română:

 • Coordonarea asistenței rambursabile cu condiționalitățile UE;
 • Sincronizarea investițiilor în România și Examinarea posibilității creării unei filiale a S.A. Operator al Pieței de Energie Electrică (OPCOM).

Și pentru UniuneaEuropeană:

 • Condiționarea sprijinului bugetar direct (de circa 50 milioane Euro);
 • Realizarea unei evaluări și comunicări publice periodice despre stadiul reformelor din energie;
 • Coordonarea tehnică transparentă între instituțiile financiare europene (BERD) și cele internaționale (Banca Mondială);
 • Reevaluarea, împreună cu Comunitatea Energetică, proiectelor de interconectare dintre România și Republica Moldova.

B.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

17 − seventeen =