Economia României va încetini în 2017

economia României

Maximilien Lambertson, analist la The Economist Intelligence Unit, a preconizat că economia României va înregistra în 2017 o încetinire a creșterii la 3,6% de la 5% , estimarea din 2016, scrie Agerpres.

Ne așteptăm ca PIB-ul să își încetinească ritmul de creștere, de la o creștere estimată de 5% in 2016 la 3,6% in 2017. PSD va urmări un program ‘anti-austeritate’ care presupune continuarea reducerilor fiscale, creșterea salariilor in sectorul public și creșterea salariului minim. In 2017 estimăm un deficit bugetar echivalent de 3,1% din PIB pe metodologie nationala (de 3,3% pe metodologie ESA 2010), ceea ce depășeste limita UE. Acestea se vor produce pe fondul creșterii cheltuielilor, scăderii veniturilor și încetinirii creșterii economice sub previziunile guvernamentale: estimăm o încetinire a ratei de creștere economică (3,6%) față de cea a Guvernului (de 5,2%) in 2017„, a declarat Lambertson.

Lambertson susține că decizia recentă de modificare a legislației penale nu ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra economiei, cel puțin pe moment, dar, datorită faptului că legitimitatea guvernului a fost știrbită, o perioadă prelungită de proteste ar putea eroda mediul economic.

Dacă va introduce modificarea legislației penale ca proiect de lege, aceasta doar va stimula opoziția. Partenerii de coaliție ai PSD, liberal democrații din ALDE și etnicii maghiari din UDMR, vor fi îngrijorați de rapida eroziune a legitimității Guvernului. PSD ar putea trage concluzia că, încercând să forțeze modificarea Codului penal, riscă să provoace și mai multe proteste„, susține Maximilien Lambertson.

Proiectul de buget pe anul 2017 este configurat pe o creștere economică de 5, 2 % și pe un deficit bugetar estimat la 2, 96 % din PIB. Inflația medie anuală este estimată la 1, 4 %. Atât proiectul de buget cât și raportul privind situația macroeconomică pe anul 2017 și proiecția acesteia pentru perioada 2018-2020 au fost publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Roxana Maria Săbău