Viktor Orban se afla la apogeul politic?

Orban

Pe 20 ianuarie 2017, Donald Trump (sustinut moral in mod zgomotos, ostentativ, de catre premierul maghiar Orban Viktor) devenea al 45-lea presedinte al Statelor Unite, puterea dominanta a lumii.

La mai putin de doua saptamani, Vladimir Putin (liderul celei mai mari puteri militare europene) facea o vizita istorica la Budapesta, marcand oficial relatia privilegiata dintre Federatia Rusa si Ungaria.

Intre cele doua evenimente s-a petrecut si numirea lui Sebastian Gorka in pozitia de adjunct (deputy assistant) al strategului-sef (chief strategist) al presedintelui Trump pentru securitate nationala, Steve Bannon.

Gorka este nascut la Londra din parinti azilanti politici maghiari, a lucrat in anii ’90 la Ministerul Apararii de la Budapesta timp de cinci ani si va fi membru al Consiliului National pentru Securitate (National Security Council), cel mai inalt for de decizie american in domeniul securitatii nationale.

Toate aceste trei evenimente, desfasurate pe parcursul a doua saptamani, dau senzatia unui apogeu al carierei geopolitice a premierului maghiar Orban Viktor.

Acesta a mizat pe victoria lui Donald J. Trump in alegerile americane si a fost confirmat pe 8 noiembrie 2017; apoi s-a apropiat vizibil si constant de Rusia lui Vladimir Putin, fiind singurul lider al unei tari UE care cere public incetarea sanctiunilor impuse de lumea occidentala uriasului stat euroasiatic.

Sebastian Gorka este un fost apropiat al lui Orban, dar mai ales al lui Janos Ader (actual presedinte al Ungariei).

Sa fie adevarat ca Orban Viktor a devenit din copilul neascultator al Europei favoritul sortii?

Sa fie adevarat ca Ungaria devine brokerul de putere si de influenta din regiunea central si est europeana? Sa fi devenit Ungaria placa turnanta a geopoliticii regionale?

Continuarea aticolului o puteti citi aici

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

2 + 13 =