Plata RCA în rate

RCA

Au intrat în vigoare prevederile Normei pentru aplicarea Ordonanței 54/2016 privind polițele RCA și ale Normei ASF 39/ 2016 prin care s-a luat decizia plafonării tarifelor pentru transportatori.

Prin noile norme se modifică reducerile de care beneficiau asigurații care figurau fără daune în evidența asiguratorilor. Astfel, deși până acum aceștia beneficiau de reducerea maximă de 50 % din tariful de prima, acum beneficiază de o reducere maximă de numai 32 %. Aceste modificări cresc semnificativ costurile pentru șoferi, mai ales datorită faptului că plata se face la început de an, după epuizarea resurselor financiare în perioada sărbătorilor de iarnă, ceea ce îi determină pe tot mai mulți dintre aceștia să opteze pentru plata RCA în rate.

Astfel, asiguratorii care oferă răspundere civilă auto au venit cu oferte de polițe de asigurare în rate fără dobândă, dacă se încheie o poliță de asigurare pe 12 luni. Asigurarea poate fi achitată inclusiv cu card de credit, asiguratorii subliniind că nu este necesar ca acesta să aparțină persoanei asigurate și că se poate folosi (desigur, exclusiv cu acordul persoanelor în cauză) cardul de credit al unui membru de familie sau al altei persoane.

De asemenea, asiguratorii insistă asupra necesității creșterii tarifelor în concordanță cu cele din alte state membre ale Uniunii Europene, susținând că tot mai mulți români circulă cu autoturismele în străinătate și, pe cale de consecință, crește numărul accidentelor provocate de aceștia în afara țării. Desigur, o soluție optimă pentru șoferi ar fi existența unor oferte diferențiate între cei care călătoresc în Uniunea Europeană cu autoturismul și cei care circulă exclusiv pe teritoriul României.

Cu toate acestea, Guvernul a decis că în următoarele șase luni, asiguratorii nu vor avea voie să încheie polițe de asigurare RCA la tarife mai mari decât cele maxime reglementate în Hotărârea de Guvern numărul 826/2016.

Roxana Maria Săbău