Firmele din România, pe ultimul loc în UE la promovarea online

firmele

Agenția de marketing Perceptum, a publicat un studiu, conform căruia, în decursul anului 2016, doar 12 din 100 de firme românești cu peste 10 angajați și-au făcut publicitate prin intermediul internetului, ceea ce reprezintă mai puțin de o treime din total.

De asemenea, mai puțin de jumătate ( 42 %) din întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din România au o pagină de internet.

Firmele românești se situează mult sub media Uniunii Europene la acest capitol. La nivel european, 77 % dintre întreprinderile mici și mijlocii dețin o pagină de internet, iar 45 % dintre acestea folosesc inclusiv rețelele sociale pentru promovare. În topul acestei liste se situează Malta și Irlanda care au cele mai multe firme care se promovează în mediul online, 71 % respectiv 66 %.

Cifrele acestea sunt cel puțin îngrijorătoare pentru antreprenorii români, promovarea online fiind la ora actuală cea mai eficientă metodă de promovare. Astfel, această statistică relevă nu doar incapacitatea antreprenorilor români de a se ralia la cerințele pieței actuale ci îi și privează de posibilitatea de a-și extinde numărul de clienți.

Raluca Ghilea, directorul executiv al agenției de marketing Perceptum consideră că firmele românești ,,riscă să rămână mult în spatele companiilor străine, iar această statistică este cu atât mai îngrijorătoare cu cât România deține infrastructura de comunicații optimă pentru aceste acțiuni”.

Raluca Ghilea susține că firmele românești ar trebui nu doar să profite de instrumentele de marketing și advertising puse la dispoziție de mediul online ci și să își adapteze paginile web la telefoanele mobile, deoarece conform unei statistici derulate de Internet StartCounter, în luna octombrie 2016 telefoanele mobile și tabletele au depășit pentru prima oară desktop-urile la rata de utilizare a internetului. Astfel, traficul de internet înregistrat de pe telefoane mobile și tablete a fost de 51,3 % iar cel generat de desktopuri de 48,7 %.

Roxana Maria Săbău