Republica Moldova – Retrospectiva anului politic 2016

Moldova

În acest an, viața politică din Republica Moldova a fost marcată de un șir de evenimente, unele dintre care au avut o semnificație profundă și au schimbat cursul lucrurilor. Analistul Ion Tăbârță susține că 2016 a fost un an destul de controversat și, totodată, un an cu mai multe semne de întrebare decât cu anumite răspunsuri punctate.

„În general, anul a început destul de dificil, chiar putem spune a fost destul de furibund. Am avut un început de an fără un guvern, cu o nominalizare respinsă de șeful statului. Ne aducem aminte acele tensiuni legate de nominalizarea lui Plahotniuc, scandal, bătăi. Un moment important a fost învestirea Guvernului într-un timp record și depunerea jurământului a fost dat la miez de noapte”, menționează analistul.

Pe fonul acestor evenimente, trebuie să recunoaștem că guvernarea a reușit cât de cât să mențină lucrurile sub control, precizează Tăbârță. „Acea decizie halucinantă a Curții Constituționale privind alegerea directă a președintelui a scăzut vizibil elanul protestatarilor și, treptat, toată lumea s-a concentrat și unii chiar s-au antrenat în cursa prezidențială, cursă care a luat amploare în toamna anului. Toți s-au implicat în această cursă și treburile guvernării au trecut atunci pe planul doi”.

Președintele prorus și stabilitatea

În rezultat, președinte a fost ales o persoană prorusă, care „nu știm cât va contribui la stabilitatea politică, deoarece guvernarea ne vorbește despre acest lucru, iar președintele operează mai degrabă cu niște ipoteze din perioada sovietică și, pe fonul când guvernarea insistă pe stabilitate, comportamentul președintelui perturbă lucrurile”.

Ion Tăbârță susține că, probabil, vom avea în continuare perturbări legate de declarațiile președintelui. „Posibil, va intra într-o luptă de surdină cu tot ceea ce este unionist și proeuropean, dar nu cred că până la urmă va îndrăzni să meargă la anumite subiecte mai sensibile, cel puțin în prima perioadă”.

În tot acest timp, guvernarea a încercat să demonstreze că întreprinde anumite măsuri pentru a îmbunătăți situația la capitolul stabilitate. Într-un final, deși poate fi observată o anumită doză de stabilitate, pot fi observate și anumite controverse.

Simularea democrației și planurile lui Plahotniuc

Deși guvernarea se declară proeuropeană și pledează fățiș pentru reforme și decocrație, în contextul celor întâmplate în acest an nu putem vorbi despre democratizare, mai degrabă, se simulează anumite procese democratice, este de părere analistul.

Evoluții la capitolul democrație cu siguranță nu sunt și vom vedea acest lucru atunci când instituțiile din străinătate vor publicat renumitele rapoarte la acest capitol. La sigur, noi nu vom avea progrese. Nici nu știu unde avem progrese. În mass-media nu avem progrese, la capitolul control politic – nici atât, reformarea unor instituții vedem că doar este o simulare”.

În următorul an, mimarea proceselor democratice, cu siguranță va continua. Iar un lucru important este faptul că Vlad Plahotniuc a fost ales în funcția de președinte al Partidului Democrat.

„Nu este exclus faptul ca Vlad Plahotniuc să vină cu noi scenarii, or, alegea sa nu este întâmplătoare. Așteptăm să vedem ce urmări va aduce alegerea lui. Ne-am obișnuit că el nu face nimic întâmplător. Dacă a decis să devină președinte al PD și să vină în prim plan în acest partid, înseamnă că aceste lucruri semnifică ceva”.

Într-un final, analistul menționează că există foarte multe semne de întrebare, la care răspunsuri vom avea în anii următori, în 2017-2018. Anul 2017 va fi un an de tranziție, iar marea bătălie se va da în 2018.

B.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

sixteen − fourteen =