Moldova este reformată de ochii lumii. Oamenii lui Plahotniuc, aleși în instituțiile noi create

moldova

De mai mulți ani, guvernarea de la Chișinău declară sus și tare că își dorește reforme și chiar le face. Acestea însă arată bine doar pe hârtie, nu și atunci când sunt implementate.

La începutul lunii august a intrat în vigoare noua lege cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate, fosta Comisie Națională de Integritate care a demonstrat, în toți acești ani, că nu are nici o utilitate. Potrivit documentului, instituţia va fi constituită din preşedinte şi vicepreşedinte şi din Consiliul de integritate, o structură care va fi alcătuită din şapte membri. Cinci dintre ei vor reprezenta structurile statului, iar doi – societatea civilă.

Zilele acestea au fost aleși cei doi membri ai societății civile, concurs care a stârnit controveste. Potrivit rezultatelor, câștigători au devenit Dumitru Țîra, directorul trustului media Realitatea și jurnalista Tatiana Pașcovschi. Societatea civilă susține că rezultatele concursului au fost aranjate, deoarece învingătorii sunt foști angajați ai trustului media deținut de către Vlad Plahotniuc.

Viorica Zaharia și Alexei Buzu, membri ai Comisiei de selectare a reprezentanților societății civile în Consiliul de Integritate al ANI, și-au exprimat dezamăgirea în legătură cu rezultatul final al concursului, desfășurat la 26-27 decembrie 2016.

Deși în procesul de selecție au fost respectate procedurile legale, regretăm faptul că reprezentanții în Comisie ai Ministerului Justiției au subapreciat experiența, motivația și intențiile unor candidați. În consecință, au fost selectate două persoane a căror experiență și aptitudini în domeniul integrității publice nu reflectă întru totul așteptările societății civile. Din acest motiv, solicităm Ministerului Justiției să publice CV-urile tuturor candidaților și punctajul oferit de către fiecare membru al Comisiei”, se menționează într-o declarație a celor doi.

Cei doi au fost aleși în defavoarea unui avocat cu renume din Republica Moldova, care a participat nemijlocit la elaborarea tuturor legilor ce țin de reforma în justiție și are o experiență de peste 10 ani în domeniul ONG.

Viorica Zaharia a declarat că jurnalista Tatiana Pașcovschi, care are experiență în moderarea talk-show-urilor, a fost aleasă în defavoarea unei persoane care a explicat la interviu cap-coadă cum functioneaza un sistem de integritate, ce trebuie făcut în primul an, cum e cu bugetul ANI, procedurile, care a făcut timp de câțiva ani legi pe reforme în sistemul de drept, care mai are și prestație, integritate și înțelegere profundă a tot ce se întâmplă pe segmentul integritate și anticorupție în ansamblu. Mai mult, Tatiana Pașcovschi a ignorat proba interviului și nu s-a prezentat în ziua când a fost organizată ședința, solicitând să fie organizată o ședință în altă zi.

La rândul său, Ministerul Justiției neagă acuzațiile și susține că cei doi membri ai societății civile au fost selectați în mod corect.

B.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

four − 3 =