Consiliul local Cernăuți riscă să fie dizolvat

Consiliul Local Cernauti

Consiliul local Cernăuți refuză să rezolve cele mai importante și arzătoare probleme ale cernăuțenilor, de aceea acest consiliul merită să fie dizolvat – aceasta a fost declarația primarului orașului Cernăuți, Oleksii Kaspruk, care a criticat și nedorința consilierilor de a examina și a vota modernizarea rețelei de troleibuze din oraș.

Intenția primarului de Cernăuți este susținută de parlamentarul Maxim Burbak, originar din raionul Hotin, regiunea Cernăuți, care a comentat pe rețelele de socializare că Consiliul local Cernăuți a fost discreditat în ochii electoratului  datorită tergiversării procesului de luare a unor decizii în folosul cernăuțenilor. „Nedorința sistematică de a examina și de a lua decizii importante pentru cernăuțeni a devenit un lucru obișnuit pentru majoritatea deputaților (consilierilor) din consiliul local. Pentru fiecare decizie importantă pentru locuitori trebuie duse lupte ca la război”, a scris Maxim Burbak, care este un apropiat al primarului Oleksii Kaspruk, îndeplinind și funcția de lider al fracțiunii parlamentare „Frontul popular” al fostului premier Arseni Iațeniuk, originar din Cernăuți.

În aceeași ordine de idei, Burbak a comunicat că reforma descentralizării inițiată de Guvernul Iațeniuk a adus în bugetul orașului 193 mln grivne suplimentar, iar consilierii în loc să se gândească la utilizarea lor corectă și în folosul cernăuțenilor „nu pot împărți acești bani și nu se ocupă de exercitarea funcțiilor lor directe și dau vina pe primarul Kaspruk”.

În același timp, politologii din Cernăuți susțin că echipei primarului Kaspruk îi va fi foarte greu să dizolve consiliul local. Politologul Igor Babiuk consideră că primarul poate să fie inițiatorul dizolvării consiliului, însă nu poate finaliza de sine stătător această procedură. „Dizolvarea poate să aibă loc doar în cazul încălcării legislației sau a Constituției, o astfel de decizie poate fi luată direct de Parlament. Noile alegeri în Cernăuți pot fi numite la fel de Parlament” – a comunicat politologul.

Merită menționat faptul că monitorizarea procesului de respectare a legislației ucrainene în vigoare de către Consiliul local Cernăuți este prerogativa Administrației Regionale de Stat Cernăuți. După fixarea cazului de încălcare legislativă sau neîndeplinirea Legii Fundamentale, proiectul deciziei de dizolvare a Consiliului local Cernăuți va fi transmis Radei Supreme. Deci, sunt mai multe etape de parcurs pentru realizarea visului primarului de Cernăuți de a dizolva Consiliul local. Realist vorbind, nici nu prea se știe dacă se vor găsi suficiente voturi în Parlament pentru dizolvare.

Politologul Igor Babiuk este de părere că dizolvarea consiliului local și alegerile locale nu vor schimba esențial situația. „În cazul alegerilor locale anticipate, în consiliul local se vor întoarce sau aceiași deputați sau reprezentanții acelorași fracțiuni din consiliu”, a spus Igor Babiuk.

De remarcat că pe parcursul anului 2016 sociologii din Ucraina atenționau că ratingul partidelor loiale primarului orașului Cernăuți Oleksii Kaspruk devine din ce în ce mai mic, iar al forțelor de opoziție este în creștere. Interesul față de acest subiect a crescut datorită prezenței în spațiul informațional din Ucraina a discuțiilor referitoare la posibilele alegeri locale și parlamentare anticipate, pe fundalul crizei politice și economice din țară.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

9 − five =