Situația de pe piața muncii din regiunea Cernăuți

forţă de muncă

Angajatorii din regiunea Cernăuți anunță peste 1000 de locuri vacante de muncă. Potrivit directorului ad interim al Centrului Regional de Plasare în Câmpul Muncii, Roman Crigan, serviciul său a identificat în economia regiunii 950 de locuri vacante de muncă cu un salariu de până la 7000 de UAH (260 USD).

În cadrul unei conferințe de presă, Roman Crigan a comunicat că numărul locurilor vacante de muncă a crescut în comparație cu perioada analogică a anului 2015. „Dacă în toamna anului 2015 pentru un loc vacant de muncă concurau 11 persoane, atunci în anul curent – doar 7” – a spus Roman Crigan, menționând că pe piața muncii din regiunea Cernăuți se observă un dezechilibru evident dintre cerere și ofertă în diferite sfere ale economiei regionale.

Cele mai căutate meserii sunt constructorii, pe al doilea loc situându-se vânzătorii și consultanții în sfera vânzărilor directe. Cea mai mare concurență este înregistrată în cazul persoanelor cu studii superioare (funcționari publici, directori, manageri etc.). Dacă pentru un loc vacant de muncă în sfera construcțiilor concurează 4 persoane, atunci pentru un loc de muncă în sfera managementului sau administrației de stat – 33 de persoane. Acest dezechilibru crește și nu se repară de la sine, constată conducătorul Centrului de Plasare în Câmpul Muncii din regiunea Cernăuți (instituție publică).

Roman Crigan a comunicat că în ultima vreme sunt căutați pe piața muncii și medicii. Este vorba de specialități medicale ca stomatologi, terapeuți, psihiatri, roentgenologi, toxicologi. De asemenea, au fost înregistrate 9 locuri vacante pentru profesia de contabil. Făcând un bilanț al activității centrului său, Roman Crigan a comunicat că în anul 2016 prin intermediul instituției publice pe care o conduce s-au angajat în câmpul muncii 7077 de bucovineni.

Transilvania Regional Business reamintește că circa 51% dintre șomerii nou apăruți în regiunea Cernăuți sunt persoane cu studii superioare – funcționari, secretari etc. Cererea pe piață este mai mică față de acest segment al forței de muncă. Pe de altă parte, patronii sunt în căutarea meseriașilor, șoferilor, croitorilor, lemnarilor etc. Ce-i drept oferta în acest caz este sub cerere. O situație analogică este înregistrată în cazul persoanelor fără profesie, sau brațelor de muncă necalificate. Sunt căutați „cu lupa” muncitorii, zidarii, manipulanții pentru încărcarea și descărcarea mărfii etc.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

15 − nine =