Prima casă din nou pe val

prima casa

Ministerul Finanțelor Publice a propus suplimentarea plafonului alocat pe anul 2016 pentru programul guvernamental Prima Casă, cu 250 de milioane de lei, ca urmare a solicitărilor transmise de băncile înregistrate în Program.

Nivelul plafonului suplimentar de garantare pentru 2016 este fundamentat de perioada scurtă rămasă până la finalul anului. Decizia suplimentării a fost luată ca urmare a ritmului intens și susținut de acordare a garanțiilor, care demonstrează interesul și angajamentul în creștere atât la nivelul finanțatorilor, cât și al beneficiarilor.

În perioada ianuarie-septembrie 2016, au fost acordate 27.329 de garanții, în valoare totală de 2,6 miliarde de lei. În cadrul Programului, rata creditelor neperformante este de 0,3%, din totalul garanțiilor acordate. Până în prezent au fost executate 498 de garanții. Plafonul total de garantare pe anul 2016 este de 2.690,3 milioane de lei.

Din 2009 când a fost lansat Programul Prima Casă și până la finalul lunii septembrie 2016, au fost acordate 198.365 de garanții, în valoare totală de 16,96 miliarde de lei, pentru finanțări în valoare de aproximativ 34 miliarde de lei.

Ca alternativă la programul Prima Casă, Raiffeisen Bank lansează creditul imobiliar in lei, cu dobândă fixă în primii 7 ani (dobânda 5,25% pe an pentru clienții de casă; 5,5% pentru clienții standard) și avans pornind de la 20%. Produsul poate fi acordat si cu dobânda variabilă, pentru clienții care solicită acest tip de dobândă (ROBOR la 3 luni + 3% pentru clienții de casa; ROBOR la 3 luni + 3,25% standard).

Ne-am preocupat sa găsim o soluție de creditare imobiliara în așa fel încât sa protejăm și clienții și banca de riscurile care pot apărea în contextul legislativ și economic actual. Posibilitatea de a avea dobânda fixă timp de 7 ani protejează clientul în toată această perioadă de variațiile dobânzii, ținând cont că ROBOR e la un minim istoric acum. În același timp, ne-am preocupat să oferim clienților o alternativă viabilă la creditul Prima Casa”, a spus Vladimir Kalinov, vicepreședinte Aria Retail, Raiffeisen Bank.

Noul credit imobiliar este oferit în toate agențiile Raiffeisen Bank, însă cu un avans diferențiat, ținând cont de indicatorii imobiliari și economici ai zonei: dinamica pieței imobiliare, concentrarea de proiecte imobiliare, potențialul de creditare, nevoia de credite etc. Orașele mari și nu numai, cele care cumulează în cea mai mare măsură factorii menționați mai sus, beneficiază de un avans de 20% pentru creditele acordate până la 30 de ani. Avansul maxim solicitat de bancă poate ajunge la 45%, iar perioada maximă pe care se poate acorda creditul este de 30 de ani. Suma acordata este între 5.000 și 300.000 de euro, echivalent în lei.

În luna octombrie, deci înainte de suplimentarea plafonului pentru Prima Casă și de noul credit imobiliar de la Raiffeisen Bank, indicele Blitz a înregistrat o valoare medie de 1,201 euro/mp pentru apartamentele din Cluj-Napoca, în creștere cu 12 euro/mp față de luna anterioară și cu 85 euro/mp față de luna octombrie 2015. O dată cu apariția acestor facilități, există posibilitatea ca piața imobiliară din Cluj-Napoca să cunoască un nou avânt depășind datele statistice din lunile anterioare.

Luând în calcul apartamentele din Cluj-Napoca și din vecinătăți, indicele Blitz a înregistrat o valoare medie de 1,053 în luna octombrie, în creștere cu 88 euro/mp față de aceeași lună a anului trecut și cu 13 euro/mp față de luna anterioară a acestui an.

La nivel de Cluj-Napoca, indicele Blitz a indicat o creștere pe toate planurile. Apartamentele cu 1, 2, 3 și 4 camere au înregistrat un indice în creștere cu 9, 11, 15, 11 euro/mp, față de luna precedentă și o creștere cu 132, 82, 90, 69 euro/mp față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru împrejurimile municipiului Cluj-Napoca avem o situație similară, singura excepție făcând-o apartamentele cu 1 cameră care au înregistrat o scădere, cu 12 euro/mp față de luna precedentă. Apartamentele cu 2, 3, 4 camere au crescut cu 26, 15, 10 euro/mp față de luna septembrie. În schimb, față de luna octombrie a anului 2015 toate tipurile de apartamente au înregistrat o creștere. Informațiile detaliate pot fi urmărite mai jos.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

12 + five =