Mobilizare fără precedent! Moldovenii din diasporă „Adoptă un vot” pentru Maia Sandu

mobilizare
Foto Radu Balan

„Să alegem o viață mai bună pentru țara noastră”, „Nu lăsa pe alții să decidă pentru tine”, „Ne unim împreună pentru un viitor mai bun”. Toate aceste fraze unesc câteva zeci de mii de moldoveni din străinătate, cărora le pasă de soarta țării în care s-au născut și care își doresc să se întoarcă într-o bună zi acasă. Cei peste 30 de mii de moldoveni sunt membri ai grupului creat pe rețeaua Facebook, „Adoptă un vot”, cu scopul de a mobiliza diaspora pentru a participa masiv în turul doi.

Grupul a fost creat de moldoveanca Anastasia Codruc, o tânără stabilită de doi ani în Barcelona, care spune că a creat grupul, fiind inspirată de prietenii săi care nu au reușit să voteze în primul tur.

Mi-au povestit despre asta cu tristețe, iar unii dintre ei păreau foarte hotărâți să vină la vot în turul II. Astfel, cineva m-a întrebat dacă aș putea să cazez câteva persoane în Barcelona. Atunci m-am gândit că există mai multe persoane în situația asta și e nevoie de o platformă pentru a-i aduna. Astfel, a doua zi după turul I am creat grupul dat”, a povestit Anastasia pentru Transilvania Regional Business.

La doar o săptămână de la creare, grupul are peste 30.000 de participanți. Astfel, grupul a devenit o platformă de mobilizare fără precedent a diasporei. Moldovenii din toate colțurile încercă să se organizeze astfel încât la data de 13 noiembrie să meargă la secțiile de vot deschise în țările unde se află pentru a-și exercita dreptul la vot. Aici pot fi găsite informații despre secțiile de vot, transport, cazare.

În cadrul grupului, persoanele care se află la o depărtare de mii de kilometri de secția de votare formează grupuri, închiriază transport pentru a ajunge la secția de vot.

Salutare! Suntem un grup de 12 persoane care am închiriat acest Minibus cu 18 locuri pentru a merge spre Stockholm la votare. Respectiv, mai avem 6 locuri libere. Traseul nostru este Sandnes-Kristiansand-Oslo-Stockholm, (2100 km tur-retur), pornire: vineri seara la 18.00, întoarcerea este imediat după votare”, a relatat Anatolie Secara.

Totodată, moldovenii care doresc să meargă la alegeri, dar nu au cu ce să se deplaseze pot găsi foarte ușor persoane care au locuri libere în mașină.

Cine nu are mijloc de transport pentru a merge la votare (Zona Padova și zona Venezia) duminică, pe 13 noiembrie, avem locuri libere putem face și mai multe curse”, scrie Marcela Obreja Rusu.

Tot în acest grup, sunt moldoveni care sunt gata să ofere cazare pentru cei care parcurg mii de kilometri.

Salut moldoveni! Mă bucură faptul că diaspora se mobilizează și cu această ocazie aș vrea să contribui, pot oferi cazare în Cluj, pentru persoane care votează Maia Sandu”, menționează Marina Grigor.

Ofer un loc de dormit la Strasbourg 🙂 să știți că aici sunt foarte mulți studenți care vor găsi cu plăcere un loc sau două ca să vă găzduiască, nu ezitați să mă contactați!”, a scris Ana-Maria Pojoga.

Moldovenii din diasporă publică mesaje, video-uri cu îndemnuri față de cei care se află acasă pentru a ieși la vot, dar și pentru ca să-i convingă pe eventualii alegători ai lui Dodon să o voteze pe Maia Sandu.

Vladimir Bogus, care se află în prezent în Marea Britanie, povestește că mama sa nu a votat de 15 ani, iar acum va pleca la votare și a mai convins alte patru doamne să meargă la votare.

Radu Balan a publicat o fotografie, cu următorul comentariu: „Calgary votează MAIA SANDU. Noi toți vom parcurge 2.400km Edmonton-Calgary spre Seattle pentru a vota corect”.

foto2
Foto Radu Balan

Cu siguranță, aceasta este cea mai mare mobilizare a diasporei pentru alegeri, în istoria Republicii Moldova. Cei aflați în străinătate susțin că își doresc o țară prosperă ca să poată reveni acasă, iar pentru asta vor merge la alegeri să-și aleagă viitorul.

Un lucru foarte important este faptul că toate aceste persoane o susțin pe Maia Sandu, candidatul comun al partidelor proeuropene, deoarece în ea ei văd calea spre o țară prosperă, fără corupție și mafioți.

B.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

13 + eighteen =