Persoanele strămutate din Donbas și Crimeea își deschid prima afacere în vestul Ucrainei cu sprijinul UE

afacere

În regiunea Ternopil din vestul Ucrainei, care se învecinează cu regiunea Cernăuți, puterea locală, în colaborare cu partenerii europeni, a elaborat o strategie locală de creare a condiţiilor favorabile pentru deschiderea unei afaceri de către persoanele strămutate din Donbas și Crimeea. Acum, în oraşul Ternopil, care este centru regional, se află în construcţie un centru de consultanță și informare – un oficiu unde persoanele strămutate pot împreună depăşi dificultăţile legate de crearea unui business.

Acest centru de consultanță și informare va fi creat în baza finanțării nerambursabile acordate de Reprezentanţa UE în Ucraina. Datorită susținerii UE, în Ternopil au apărut deja: o clinică veterinară, un magazin de haine pentru copii, autoservice și altele. Originală este cafeneaua „Potcoava crimeeană”, patronii căreia Meriem Iadgarova şi Elnur Aliev, strămutați din Crimeea, au decis să înzestreze o fostă cafenea abandonată din Ternopil cu un colorit tătar-crimeean aparte.

Am decis că anume calul pribeag venit din Crimeea va fi simbolul acestei cafenele. Aşa am denumit-o – „Potcoava crimeeană”. Această încăpere era abandonată, iar noi am încercat să-i dăm o nouă viaţă şi un colorit tătar-crimeean”, a spus Elnur Aliev.

Persoanele strămutate din Crimeea, care au decis să deschidă această afacere susțin că localul lor se va deosebi de celelalte cafenele prin prepararea bucatelor tătar-crimeene tradiţionale – pilaf, şurpa, supe clasice, iar treptat va fi completat  meniul. „În momentul de față putem bucura locuitorii din Ternopil cu multe bucate gustoase tătar-crimeene”, a relevat Meriem Iadgarova.

La baştină, în Crimeea, Meriem era contabilă, iar Elnur –  electrician. La Ternopil  ei au învățat pentru prima dată cum să-și deschidă o afacere. De acum înainte, în acest oraş persoanele strămutate din Donbas și Crimeea vor avea un oficiu, unde vor putea urma diverse cursuri de perfecţionare şi recalificare, vor învăţa cum să-și deschidă și să dezvolte o afacere.

Parteneri în acest proiect sunt: Consiliul orăşenesc Ternopil şi ONG-ul din Lviv „Centrul vest-ucrainean de resurse”. Preşedintele acestui centru, Vasyl Poluiko, a menţionat pentru presă că oficiul cu 11 locuri de muncă va fi deschis pentru toţi. Persoanele strămutate din Donbas și Crimeea vor avea în acest centru reduceri la prestarea de servicii, iar persoanele care au primit sprijinul centrului de consultanță în cadrul proiectului şi și-au deschis deja o afacere, se vor bucura de servicii gratuite, finanțate de UE. Centrul de consultanță și de informare pe teme de business din Ternopil are o menire socială aparte şi va fi unul dintre primele oficii de acest tip din Ucraina.

G.M.

Un comentariu

Transmiteti un mesaj

1 × 5 =