Migraţia moldovenilor – Fenomenul care nu a putut fi stopat nici după semnarea Acordului de Asociere cu UE

ue

2014, anul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a fost prezentat de autorități ca un nou punct de pornire pentru Republica Moldova și un nou pas spre viitor. Însă, odată cu semnarea Acordului de Asociere și liberalizarea regimului de vize din partea UE, se pare că moldovenii au fost mai motivați să plece din țară decât să rămână acasă în așteptarea unei vieți mai bune. Ca urmare, începând cu 2014, numărul moldovenilor care au plecat în străinătate a crescut de la an la an.

Datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că, în 2013, prin intermediul agențiilor private, peste 600 de moldoveni au plecat la muncă în străinătate, având un contract de muncă. Iar odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, numărul persoanelor a crescut cu 33 la sută, ajungând în 2014 la 815 moldoveni, în 2015 – 887, iar în primele 8 luni ale lui 2016 au fost înregistrate deja 705 persoane.

Un număr și mai mare de moldoveni aleg anual să emigreze. Potrivit Registrului de Stat al Populației, în 2013, 4.100 de moldoveni au emigrat autorizat în alte state. În următorii ani cifra a crescut constant. În 2014, circa 4.600 de persoane au emigrat, în 2015 – 4.900, iar în primele luni ale lui 2016 – 5.000 de moldoveni au părăsit țara cu același scop.

Gustul amar al plecării

Tatiana Nogailîc este una dintre sutele de mii de persoane din Republica Moldova care au ales calea pribegiei. Sărăcia și nevoile au impus-o, cu 15 ani în urmă, să lase tot ce avea mai drag și să plece printre străini.

Dificultățile economice, criza în familie, situația morală și socială, corupția și mafia m-au constrâns să las copilul și țara și să caut o soluție pentru viitorul familiei noastre. Aceste motive sunt actuale și pentru cei care părăsesc în prezent Republica Moldova, diferența este că, pe atunci, corupți și mafioți erau doar unii, astăzi întregul stat este corupt”, susține femeia.

Chiar dacă îşi doreşte să se reîntoarcă, corupţia și fărădelegea de acasă nu-i permit să o facă.

Pe viitor, îmi doresc să revin în țară, însă nu vreau să trăiesc în ţara mea cu frică. Autoritățile nu întreprind nimic pentru ca noi, moldovenii de peste hotare, să revenim, deoarece asta le convine”, a declarat Tatiana.

Reîntregirea familiei – unul dintre motivele de plecare

Dacă până în 2007 moldovenii plecau în străinătate, preponderent pentru a munci, din 2007 tot mai multe persoane pleacă pentru a-și reîntregi familiile.

Primele valuri de emigranți moldoveni au plecat prin anii 1997-2000, iar acum are loc reîntregirea familiei. De aceea, numărul lor crește de la an la an. Pe de altă parte, tinerii care pleacă vor să-și caute și un loc de muncă mai bun și cu un salariu mai mare, deoarece în Moldova nu este competitivitate și meritocrație pe piața muncii. (…) Migrația este un proces care nu poate fi oprit, el a început în anii ‘90 și continuă până astăzi. Pur și simplu, sunt anumite instrumente care reglementează și facilitează acest proces, dar nicidecum nu îl poate opri”, a declarat Viorica Antonov, expert în politici sociale şi dezvoltare, IDIS Viitorul.

Majoritatea moldovenilor care pleacă în ultimii ani din țară sunt persoane apte de muncă, iar dacă această tendință va continua, în 5 ani țara se va confrunta cu mari probleme la capitolul forței de muncă. O spune expertul în demografie Tatiana Tabac.

Numărul persoanelor apte de muncă scade în Republica Moldova, deoarece foarte multe pleacă peste hotare. Pe fundalul emigrației masive, îmbătrânirea demografică a populației se accelerează. Dacă în următorii ani valul de migrație va avea aceeași intensitate, atunci în aproximativ 5 ani putem să ne confruntăm cu un deficit al forței de muncă, deoarece în țară va rămâne preponderent populația vârstnică”, a declarat Tatiana Tabac, cercetător științific în cadrul Centrului de Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice.

Planurile și strategiile autorităților – bune doar pe hârtie

În timp ce moldovenii pleacă masiv, autoritățile se ascund după strategii și planuri naționale care arată bine doar pe hârtie. În practică, toate aceste documente sunt ineficiente în condițiile în care nivelul de trai este foarte scăzut, iar populația este dezamăgită de clasa politică care s-a compromis și nu mai are speranță într-un viitor mai bun acasă.

Șefa Direcției Politici Demografice și Migraționale din cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Aliona Crețu, susține că, în scopul redresării situaţiei demografice, care este influențată în mare parte și de factorul Migrațional, a fost elaborat Programul naţional strategic în domeniul securităţii demografice (2011-2025).

Esenţa Programului constă în promovarea politicilor de stabilizare demografică prin prisma celor trei componente: natalitatea, mortalitatea şi migraţia. Scopul general al acestui document-cadru constă în determinarea sarcinilor şi a acţiunilor factorilor de decizie la nivel central şi local, precum și ale întregii comunităţi pentru ameliorarea stării demografice. Astfel, Programul menţionat prezintă instrumentele de bază în planificarea şi elaborarea politicilor sectoriale de protecţie şi dezvoltare a populaţiei, pentru a spori cantitativ şi calitativ oferta demografică pe piaţa forţei de muncă şi crea condiţii de siguranţă, bunăstare și pentru a descuraja emigrarea”, declară Aliona Crețu.

Totodată, Aliona Crețu susține că motivele emigrării țin nu numai de lipsa locurilor de muncă, mărimea salariului, dar şi de oportunităţile de obţinere a unor venituri cu mult mai mari peste hotare și atractivitatea stilului de viață din țările în care migrează.

Pentru ca moldovenii să revină acasă este necesar să avem o economie puternică, să atragem investiții și să avem locuri de muncă bine plătite. Acest lucru este confirmat şi de Barometrul Demografic, care arată că în Republica Moldova emigrația este impulsionată preponderent de factori economici, precum: lipsa locurilor de muncă, salariile joase, costurile înalte la bunuri și servicii, nivelul scăzut de trai.

În prezent, peste 800.000 de moldoveni se află în străinătate. Potrivit unui sondaj realizat de Organizația Națiunilor Unite, Republica Moldova este țara cu cea mai mare rată de micșorare a populației din lume. Zilnic, 106 moldoveni părăsesc Republica Moldova, iar până în 2050 populaţia va scădea cu un milion.

Bulai Diana

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

eleven − 1 =