FORBIZ – un proiect european pentru IMM-urile din Ucraina

grants

Reprezentanţa UE în Ucraina, cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Economice şi Comerţului de la Kiev, a lansat proiectul FORBIZ în cadrul inițiativei EU4Business. Proiectul are ca scop susţinerea IMM-urilor din Ucraina.

FORBIZ este una dintre componentele amplului program de iniţiative ale Uniunii Europene privind stimularea dezvoltării businessului în Ucraina. Proiectul este orientat la reformarea şi dezvoltarea economică, el propune schimbări de sistem pentru crearea unor condiţii favorabile necesare pentru administrarea  businessului. În primul rând, este vorba despre IMM-uri, care constituie peste 90 la sută din activitatea economică în Ucraina. Potrivit adjunctului ministrului Dezvoltării Economice şi Comerţului, Maxim Nefiodov, proiectul prevede măsuri strategice, cum ar fi revizuirea actelor legislative rudimentare și crearea unui climat investițional favorabil.

Potrivit lui Nefiodov, au fost create deja primele 4 grupuri de lucru în sferele prioritare şi scopul lor este de a crea „harta” întregului spaţiu normativ, de a aprecia cât va costa acest proiect și ce beneficii va aduce mediului de afaceri.

În cadrul realizării proiectului, datorită unei finanțări a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în Ucraina vor fi create centre consultative pentru dezvoltarea IMM-urilor. 2 centre-pilot deja funcţionează în orașele Kiev şi Lviv. În cadrul acestor centre, oamenii de afaceri studiază cum trebuie să fie organizată activitatea întreprinderii, cum trebuie soluţionate problemele de ordin tehnic şi cum trebuie să aibă loc procedura de obţinere a mijloacelor băneşti pentru realizarea anumitor idei în domeniul businessului.

Coordonatorul proiectului FORBIZ în Ucraina este Matthias Holder. În timpul lansării inițiativei FORBIZ, el a comunicat că sunt necesare în Ucraina o serie de consultări publice, o politică informațională corectă pentru adaptarea legislației în conformitate cu normele Uniunii Europene.

Transilvania Regional Business menționează că proiectul prevede implicarea experților și analiștilor economici în prestarea de servicii de consultanță pe banii UE pentru modernizarea sistemului legislativ al Ucrainei. Este prevăzută și o radiografiere a situației în sectoarele agrar, construcții, energetică, transport, infrastructură, comerț internațional și tehnologii informaționale.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

one × three =