Fiii satului la Năneşti

nanesti

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea a ajuns duminică, 4 septembrie 2016, de la ora 14.00, la ediţia a IV-a a evenimentului devenit tradiţie, ”Fiii satului la Năneşti”. În organizarea Ilenei Matus, preşedintele Fundaţiei ”Moroşanca”, a Consiliului Judeţean Maramureş, a Consiliului Local şi a Primăriei Bârsana, a Centrului Cultural de Arte şi Tradiţii Bârsana, satul Năneşti a îmbrăcat straie de sărbătoare. Evenimentul a fost onorat de oficialităţi locale şi judeţene, care au ales să fie alături de Ileana Matus, de primarul comunei Bârsana, Teodor Ştefanca şi de viceprimarul Ioan Bologa. Au fost prezenţi pe scena de la Năneşti şi s-au adresat locuitorilor comunei, precum şi celor reveniţi acasă de peste mări şi ţări, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, senatorul Liviu Marian Pop, părintele Vasile Ioaniş, primarul comunei Onceşti, Matei Godja, primarul comunei Cicîrlău, Sorin Lupşe, directorul Centrului Cultural din Sighetu Marmaţiei, Dorel Todea – din calitatea de reprezentant al primarului municipiului Sighetu Marmaţiei, Horia Scubli – şi consilierul judeţean Gheorghe Mihai Bârlea.

Festivalul organizat an de an, cu multă dăruire, de Ileana Matus, promovează frumuseţea locului şi păstrează identitatea socio-culturală a năneştenilor. Evenimentul ”Întâlnirea fiiilor satului din Năneşti” a avut în componenţă atât prezentarea unei parade a portului popular, cât şi 24 de momente artistice.

Teodor Ştefanca: Prin astfel de manifestări culturale păstrăm identitatea şi tradiţia comunei Bârsana

Primarul comunei Bârsana, Teodor Ştefanca s-a adresat cu multă emoţie năneştenilor, precum şi tuturor celor prezenţi la această întâlnire.

”Mă aflu pentru prima dată la acest festival în calitate de primar, deoarece în ultimii trei ani am fost alături de locuitori din Năneşti din poziţia de viceprimar. Nu am făcut niciodată diferenţe între cele două sate care formează comuna Bârsana, fiindcă Năneşti este sora mai mică a Bârsanei. Prin astfel de manifestări reuşim să ne păstrăm identitatea culturală, să nu ne pierdem tradiţiile. Începând din acest an, am demarat şi la Bârsana obiceiul acesta minunat, de a aduna Fiii satului la o întâlnire anuală. Revenind, însă, la Năneşti, vreau să ştiţi că Primăria şi Consiliul Local Bârsana vor face tot ce este necesar pentru ca locuitorii de aici să se bucure de condiţii normale de viaţă”, a concluzionat primarul comunei Bârsana, Teodor Ştefanca.

Gabriel Zetea: Drumul care trece prin Năneşti va fi primul tronson reabilitat de noul Consiliu Judeţean

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea a declarat, pe scena din Năneşti, că în ultimii ani a primit foarte multe invitaţii din Bârsana, însă cel mai des a ajuns în Năneşti, cu diferite ocazii.

”Bârsana este una dintre cele mai frumoase comunităţi din Maramureş şi trebuie să o ajutăm să devină şi mai frumoasă. Dorinţa noastră, a instituţiei Consiliului Judeţean este de a demara şi implementa proiecte care să ofere locuitorilor Maramureşului o viaţă mai bună, proiecte care să ne aducă acasă tinerii plecaţi la muncă înafara României. Întâlnirile cu fiii satului încep să fie implementate în tot mai multe comunităţi. Organizarea acestor sărbători reprezintă cel mai bun mod de a păstra arhitectura tradiţională maramureşeană, portul nostru popular, cântecul şi jocul, care devin o tradiţie veche şi recunoscută a Maramureşului. Primarul comunei Bârsana, Teodor Ştefanca vine săptămânal la Palatul Administrativ din Baia Mare, pentru a-mi prezenta noi şi proiecte pentru comunitatea pe care o păstoreşte. L-am asigurat mereu de tot sprijinul meu şi întăresc, încă o dată, această afirmaţie. Întreaga Vale a Izei va fi o prioritate pentru noi, iar drumul care trece prin Năneşti va fi primul tronson de care ne vom ocupa în viitorul apropiat”, a declarat Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

8 + twenty =