Care sunt salariile și profesiile căutate pe piața muncii din regiunea Cernăuți

forţă de muncă

În regiunea Cernăuți angajatorii sunt dispuși să acorde un salariu lunar de 6-7 mii grivne (210-280 EURO) designerilor, contabililor și bucătarilor. Anume designerii, contabilii-șefi și bucătarii au cel mai mare salariu, în mediu, pe regiunea Cernăuți. Salariul respectiv este mai mare în comparație cu salariul mediu reprezentanților celorlalte profesii. Despre aceasta a comunicat în cadrul unei conferințe de presă directorul interimar al Centrului regional de plasare în câmpul muncii din regiunea Cernăuți (instituție publică), Roman Crigan.

Un salariu de circa 300 EURO este înregistrat în cazul designerilor de mobilă care cunosc programele specializate pentru proiectarea unor noi modele de mobilă. Destul de căutați pe piața muncii sunt contabilii cu experiență în afaceri ce țin de sectorul agrar. Șefilor de grup pentru prestarea de servicii de telecomunicații le este acordat un salariu de 260 EURO. Acest rating simbolic al salariilor oficiale din regiunea Cernăuți este încheiat cu profesia de expert judiciar și bucătar (6000 grivne sau 210 EURO).

Potrivit domnului Roman Crigan, patronii sunt în căutarea meseriașilor, șoferilor, croitorilor, lemnarilor etc. Ce-i drept oferta în acest caz este sub cerere. O situație analogică este înregistrată în cazul persoanelor fără profesie, sau brațelor de muncă necalificate. Sunt căutați „cu lupa” muncitorii, zidarii, manipulanții pentru încărcarea și descărcarea mărfii etc. Sfera marketingului la fel este în căutarea unor specialiști în domeniul vânzărilor și consultărilor. Patronii susțin că pentru ei cel mai importantă este experiența persoanei care este angajată în câmpul muncii, dar și dorința de a învăța lucruri noi.

„Pe timpuri economice dificile, experții Serviciului regional de plasare în câmpul muncii analizează cerințele și necesitățile fiecărui client, ia în calcul toate dorințele privind căutarea jobului sau angajatului”, a menționat Roman Crigan, director interimar al Centrului regional de plasare în câmpul muncii din regiunea Cernăuți.

Transilvania Regional Business menționează că potrivit datelor oficiale, cele mai multe locuri de muncă vacante în regiunea Cernăuți sunt înregistrate în cazul șoferilor. Pe cel de al doilea loc al acestui top al profesiilor căutate pe piața regională a muncii se află meseria de croitor și aceasta datorită dezvoltării din ultimii ani a industriei nunților din zonă. Printre cele mai căutate meserii se numără: vânzător în magazin alimentar, strungar în industria lemnului și lemnar. Așadar, sunt căutate profesiile care necesită aptitudini practice. În același timp, tot mai mulți absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior sau nu sunt angajați în câmpul muncii sau prestează servicii care nu țin de studiile universitate obținute. Merită menționat faptul că nivelul mediu al salariilor a cunoscut o involuție semnificativă în ultimii 2-3 ani. În pofida unor majorări ale salariilor în grivne, veniturile reale ale ucrainenilor au scăzut drastic în urma deprecierii valutei naționale, tot mai mulți experți remarcând o sărăcire a populației pe fondalul unor valuri de scumpiri și de majorări tarifare.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

11 − 9 =