Monopoliștii domină economia Ucrainei

moldova

29 de întreprinderi ucrainene au nimerit în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală. Ratingul întocmit de „Deloitte” arată că din cele 29 de companii din Ucraina, care nimeresc în mod tradițional în ratingurile mondiale, doar 6 au finalizat anul 2015 cu semnul „plus”, dacă sunt luate în calcul veniturile și cheltuielile în EURO.

Companiile de succes, potrivit ratingului internațional sunt: „Naftogaz Ukrainî” (petrol, gaz), „Kernel” (sectorul agrar), Compania de stat de cereale, „Bunhe Ukraina” (sectorul agroindustrial) și MAU (companie aviatică). Referitor la celelalte companii mari din Ucraina, situația s-a înrăutățit. Merită menționat faptul că experții „Deloitte” au menționat în concluziile cercetării că economia Ucrainei este una dintre cele mai mici din Europa, în pofida dimensiunilor geografice ale țării. Mai mult decât atât. Economia ucraineană este unica din Europa care a cunosc un declin în anul 2015, principalul motiv al crizei fiind deprecierea valutei naționale – grivnei.

Potrivit economistei Miroslava Galan, contactată de Transilvania Regional Business, ratingul „Deloitte” este unul simbolic pentru Ucraina, deoarece „piețele din Ucraina sunt foarte monopolizate, iar monopoliștii dictează regulile de joc”. Expertul subliniază că companiile ucrainene mari nimeresc în ratinguri și topuri, însă societatea continuă să fie săracă. Pe de o parte, companiile ucrainene mari exportă bunuri în afară, însă piața internă continuă să fie dezechilibrată și dominată de interesele monopoliștilor.

Pe de altă parte, în cele 29 de companii ucrainene numărul mediu de angajați este de 35 mii, ceea ce depășește indicele mediu pe zona Europei Centrale. Ce-i drept, datele statistice „au suferit” modificări profunde datorită luării în calcul a numărului de personal al companiei „Ukrzalinznîțea” (Căile Ferate ale Ucrainei) – 270  mii de angajați. Compania miliardarului Rinat Ahmetov DTEK (sfera energiei și carburanților) are 118 mii de angajați, iar „Metinvest” (metalurgie) – 91 mii. Așadar, un angajat ucrainean aduce companiei sale circa 47 mii de euro anual, pe când în alte state – în mediu 207 mii de euro. Apar întrebări referitoare la productivitatea și eficiența administrării procesului de producție.

Dacă analizăm cui aparțin companiile ucrainene, observăm că 50 la sută dintre acestea sunt înființate și susținute de investitorii locali, pe când în alte state investitorii locali dispun de doar 15 la sută din acțiunile companiilor. Este o consecință directă a problemelor apărute la capitolul atractivității investiționale a Ucrainei din ultimii ani.

G.M.

 

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

4 × 2 =