Experți: În 2016, Economia Ucrainei va înregistra o creștere modestă

economia

Economia Ucrainei va înregistra în acest an o creștere modestă. Asta o spun specialiștii de la Centrul de Analize ”Da Vinci”. Experții sunt sceptici cu privire la probabilitatea unei creșteri mari a PIB-ului, până la sfârșitul anului, din cauza evaluărilor pesimiste ale perspectivelor de producție industrială – 1-1,5% și așteptărilor mici de la creșterea cererii de consum.

În primul trimestru, cifra a fost cu 0,1% în creștere în termeni anuali și 0,7% în comparație trimestrială. Rezultatul este mai degrabă unul redus în 2015. Conform estimărilor preliminare ale Băncii Naționale a Ucrainei, Produsul Intern Brut al Ucrainei a crescut cu 2,1% în al doilea trimestru din 2016, cu toate acestea, specialiștii susțin că acest indicator a fost cu mult mai mic, depășind cu greu pragul de 0%.

De asemenea, experții mai menționează că cursul valutar al hrivnei față de dolar s-a stabilit la 25 de hrivne, curs de care Banca Națională este mulțumită, deoarece BNU este interesată în echilibrarea cursului în apropiere de această cifră. Asta chiar dacă există șanse ca hrivna să-și întărească și mai mult poziția în viitorul apropiat. BNU este mulțumită de acest fapt, din motiv că acesta va fi un curs bun, care v-a permite să mențină nivelul veniturilor bugetare. Totodată, acest lucru face posibil monitorizarea fluctuațiilor prognozate, mai ales că BNU ar planifica să scoată din țară o parte din dividende și din investițiile nerezidenților, cu scopul îmbunătățirii climatului investițional.

Experții se așteaptă că, la toamnă, cursul valutar va fi păstrat de 25 de hrivne pentru un dolar, cu o deviere de +/-3 la sută. Însă, o dată cu încetarea influenței a factorilor sezonieri, dolarul va începe să crească chiar în această toamnă. Acest lucru va contribui la deteriorarea balanței de plăți. Totuși, dacă nu va fi redus prețul sau cererea pentru produsele de bază de pe piața mondială, nu va intra în impas cooperarea cu FMI, nu va fi criză politică sau dacă nu va escalada situația din Donbass, atunci un dolar va costa în jur de 25-26 de hrivne, în caz contrar acesta ar putea ajunge la 29 de hrivne.

Mai optimiste sunt datele ce țin de rezervele internaționale ale Ucrainei, care au crescut cu 519,5 milioane de dolari, după reducerea din luna martie. Astfel, creșterea a fost de 4,1%. În luna iunie, trendul pozitiv a continuat: creșterea s-a ridicat la 3,3% sau 452 milioane de dolari. Potrivit BNU, în ultimele 12 luni, rezervele au crescut cu 36,3%, datorită  achizițiilor de valută străină de către Banca Națională, care au ajuns la 429 de milioane de dolari într-o lună.

B.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

thirteen − seven =