Salariul mediu în R.Moldova rămâne mult mai mic față de România

Salariul mediu

Salariul mediu brut în Republica Moldova este de 4 863,9 MDL, echivalentul a 222 de euro. Veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună aproximativ 2 000 MDL. Datele au fost făcute publice de Biroul Național de Statistică (BNS) și se referă la luna mai 2016.

Potrivit aceleiași surse, în sfera bugetară câştigul salarial mediu a constituit în luna mai curent 4 177,6 MDL – cu trei procente mai mare față de aceeași lună a anului trecut. Totodată, în sectorul economic 5 152 de MDL – cu 9,2 la sută mai mult față de mai 2015.

Cele mai mari venituri, peste Prut, l-au avut angajații din sfera Informaţii şi comunicaţii, care au primit pentru o lună de muncă în medie 10 869 de MDL, adică aproape 500 de euro, urmați de angajații în sfera financiară și a asigurărilor, cu un salariu mediu de 9 136 de MDL. Un salariu nesemnificativ mai scăzut îl primesc angajații în sfera producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă sau aer condiţionat.

La polul opus sunt, însă, angajații în domeniul agricuturii și silviculturii, artiștii sau personalul din sfera de agrement. Potrivit Biroului Național de Statistică de peste Prut, aceștia au luat, în medie, 3 000 de MDL, echivalentul a 140 de euro, pentru o lună de muncă cu program complet.

Tot potrivit datelor BNS, activitatea salariată reprezintă cea mai importantă sursă de venit a cetățenilor Republicii moldova, cu o pondere de 41,4 la sută din totalul veniturilor lunare. La fel, și transferurile bănești din afara ţării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 17,4 procente din total venituri. În funcţie de mediul de reşedinţă, statisticienii mai constată că veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie de 1,4 ori mai mari comparativ cu mediul rural.

În ceea ce privește salariul minim, de la începutul lunii mai a anului curent, cei care muncesc la întreprinderile cu autonomie financiară din Republica Moldova primesc cel puțin 2 100 MDL, adică. Asta, după ce în luna aprilie Guvernul a aprobat un proiect de lege în acest sens.

Prin comparație, cele mai recente statistici arată că în România salariul mediu e dublu față de Republica Moldova.

C.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

20 + 9 =