În Ucraina a fost lansată reforma judiciară

corupţie

Rada Supremă de la Kiev a adoptat legea „Privind sistemul judiciar și statutul judecătorilor”. Pentru această lege, înaintată de Președinție, și-au dat votul 281 de aleși ai poporului din 381 prezenți în sala de sesiuni a Parlamentului. Legea a fost votată în primul rând de membrii Blocul Petro Poroșenko și Frontul Popular, care constituie baza coaliției parlamentare majoritare – pe muchia de cuțit, ce-i drept.

Potrivit legii, sistemul judiciar al Ucrainei se compune din instanțe locale, curți de apel, Curtea Supremă – instanța superioară. Curtea Supremă se va compune din 200 de persoane. În noul sistem vor funcționa judecătorii specializate. Va funcționa și Curtea supremă pentru proprietatea intelectuală și Curtea supremă anticorupție – elemente relativ noi în sistem. Instanțele judiciare, potrivit legii, apar și sunt lichidate de lege.

Legea prevede imunitatea judecătorilor, care să le permită să fie independenți și obiectivi. Judecătorul nu poate fi arestat fără avizul Consiliului suprem judiciar, în afara de cazul comiterii unei infracțiuni grave. Bunurile și veniturile judecătorilor și membrilor familiilor lor vor fi monitorizate. Declarațiile fiscale ale fiecărui judecător vor fi verificate în totalitate cel puțin o dată la 5 ani. Anual, orice judecător va trebui să declare despre legăturile de rudenie pe care le are. În cadrul judecătoriilor vor apărea Consilii civice pentru onestitate, care se vor compune din 20 de membri – lideri de ONG, jurnaliști, experți independenți. Consiliile vor analiza și vor monitoriza deciziile judiciare, vor publica rapoarte sistematice.

Este de menționat că atât experții internaționali, cât și oamenii de afaceri de peste hotare s-au tot plâns de sistemul judiciar din Ucraina, fapt care constituie o barieră în calea atragerii de investiții în economia țării. Transilvania Regional Business menționează că în afară de presiunile fiscale și corupție, care pot să aibă consecințe directe și indirecte asupra investițiilor străine în Ucraina, o temere a oamenilor de afaceri se referă la sistemul de justiție și judecătorii. Nu este o mare descoperire pentru nimeni dacă constatăm că sistemul de justiție din Ucraina nu este independent, dar nici prea competent. Nu se știe cum vor reacționa judecătoriile și de partea cui vor fi acestea dacă vreunui investitor din străinătate i se va lua ilicit afacerea, obiectul investițional, uzina, orice. În mod normal, investitorii trebuie să conteze pe dreptatea și adevărul sistemului de justiție, însă speranțele deseori rămân doar speranțe. Din acest punct de vedere lansarea reformei judiciare în Ucraina este mai mult decât binevenită.

Până la votarea legii amintite, Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a îndemnat  aleșii poporului să susțină modificările la Constituție la capitolul reforma judiciară și noua redacție a Legii „Privind sistemul judiciar și statutul judecătorilor”. Șeful statului a calificat aceste modificări drept revoluționare, deoarece ele prevăd o reformă reală a sistemului judiciar. Petro Poroșenko a subliniat că reforma prevede o schimbare cardinală a sistemului imunității judecătorilor, ceea ce va oferi posibilitatea de a-i trage în mod eficient la răspundere pe judecătorii corupți, care afectează activitatea și subminează autoritatea justiției din Ucraina.

G.M.

 

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

five × 5 =