„Guvernarea actuală trebuie să readucă Moldova pe drumul său firesc”

Moldova

Parlamentul Republicii Moldova a găzduit cea de-a 2-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova. Reuniunea a fost deschisă de copreședinții Comitetului Parlamentar, deputatul Mihai Ghimpu și europarlamentarul Andi Cristea, de viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniela Morari, precum și de șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. La aceste discuții au avut loc schimb de opinii între europarlamentari și deputații Parlamentului Republicii Moldova cu privire la progresele înregistrate de țara noastră în implementarea agendei de reforme în domenii prioritate. Iurie Ciocan, Președintele Comisiei Electorale Centrale a vorbit despre cele mai importante reforme din domeniul electoral. Ministrul Justiției al Republicii Moldova, Vladimir Cebotari, a vorbit despre  implementarea reformelor în domeniul justiției, despre respectarea drepturilor omului și libertăților fundamentale în țara noastră, iar secretarul general al Guvernului, Tudor Copaci, s-a referit la implementarea reformelor în domeniul administrației publice. Participanții la reuniune au audiat informații despre evoluțiile din domeniile economic și financiar prezentate de viceprim-ministrul, Ministrul Economiei Octavian Calmîc și de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea.

Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în R. Moldova, a vorbit despre importanța reformelor, dar și că recuperarea banilor de pe urma fraudei bancare are un rol prioritar.  „Nu trebuie să percepem reformele ca pe un exercițiu cantitativ, ci calitativ. Ați văzut asigurările Comisiei Europene de a susține Moldova. E nevoie de voință politică pentru a implementa de facto aceste reforme”, a reiterat diplomatul european. Copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere, Andi Cristea, a precizat că în R. Moldova cele mai importante lucruri la moment sînt legate de continuarea reformelor, menținerea stabilității și a cursului european. „La nivel politic, stabilitatea este o condiţie esenţială, ea oferind acea bază pe care se poate construi, adopta şi implementa politici publice care să asigure cetăţenilor prosperitate şi acces la servicii publice de calitate. Continuarea reformelor este nu doar importantă, dar și imperios necesară, iar reformele trebuie să fie transpuse în acţiuni concrete”, a mai spus eurodeputatul român. Mihai Ghimpu, Președintele PL, copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere din partea Parlamentului Republicii Moldova a declarat că R. Moldova nu are o altă cale, decât cea europeană.  ”Avem și restanțe. Reformele propuse în proiectele de legi nu vor fi simțite astăzi sau mâine, dar au fost făcuți pași concreți. Ajustarea legislației noastre la standardele europene este una necesară. Dacă vom continua în același ritm, atunci sînt sigur că situația din țară se va schimba. (…) Guvernarea actuală trebuie să readucă Moldova pe drumul său firesc – să întoarcă încrederea cetăţenilor în drumul european, încrederea partenerilor externi în guvernarea din Republica Moldova, lucru deloc uşor după furtul miliardului – jaf care a dus populaţia la o sărăcie şi dezamăgire extrem de mare, iar Republica Moldova a fost făcută de ruşine în ochii celora care ne-au acordat ajutor financiar ca pentru cel mai sărac stat din Europa. Avem, probabil, ultima şansă să-i convingem pe cetăţeni că democraţia este spre binele lor, pentru libertatea lor”. Mihai Ghimpu s-a arătat sigur că, pe 26 septembrie 2016, când va avea loc cea de-a treia reuniune a acestui Comitet, „vom merge la Bruxelles cu rezultate bune”.

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova se reunește de două ori pe an, la Bruxelles şi la Chișinău. Prima reuniune a forului a avut loc la Bruxelles, în septembrie 2015.

M.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

fifteen + 20 =