Protestul Platformei „DA” susținut și de către PLDM

Opoziția pro-europeană din Republica Moldova, mai exact Platforma „DA” organizează la 24 aprilie, un miting masiv. Lumea este invitată în stradă, după spusele lor, pentru că acţiunea de protest este organizată în vederea determinării guvernării să demisioneze şi să organizeze alegeri parlamentare anticipate împreună cu cele prezidenţiale. Reprezentanții Consiliului Marii Adunări Naționale afirmă că vor relua protestele pe motiv că revindecările care au fost înaintate către Guvernare nu sunt îndeplinite, iar inițiativa Parlamentului de excluderea imunității deputaților, dar și modificarea privind alegerea directă a președintelui de către popor nu sunt nimic altceva decât niște tentative de a „aburi ochii”. CSJ a blocat referendumul, întrucât semnăturile au fost colectate din 34 de unități administrative de nivelul doi, dar numai în 4 din unități a fost numărul minim necesar prevăzut de Legea Supremă. Andrei Năstase, liderul Platforma „DA”, a declarat că în momentul în care legiuitorul a stabilit pragul de 20.000 de semnături din fiecare unitate teritorial-administrativă de nivelul doi, Republica Moldova era împărțită în 11 județe + municipiul Chișinău. Acum, însă, sunt 34 de raioane și municipii. Astfel, într-un județ locuiau mai mulți cetățeni decât acum într-un raion, prin urmare i se pare abuzivă referința CEC la prevederea referitoare la necesitatea colectării a 20.000 de semnături din fiecare unitate teritorial-administrativă de nivelul doi.

După ce Igor Dodon și Renato Usatîi au declarat că vor susține protestul, dar nu vor lua parte la eveniment, cei din Partidul Liberal Democrat au anunțat că aderă la protestul din 24 aprilie. PLDM a anunțat că va protesta pașnic și face apel către participanți să respecte ordinea publică. „Suntem conștienți de faptul că, doar din proteste pașnice, uniți în numele unui stat liber și democratic, cetățenii pot opri capturarea totală a RM”, au spus liberal-democrații. Mai mult, aceștia au declarat că sunt supuși șantajului și presiunii, tocmai de aceea nu vor sta acasă. „După trei luni de activitate, actuala guvernare şi majoritate parlamentară şi-au demonstrat nelegitimitatea. Sub paravanul unei retorici pro-europene, situaţia în Republica Moldova continuă să se agraveze la toate capitolele vieţii publice. Suntem martori oculari cum această guvernare nepopulară, în loc de reforme, continuă acapararea puterii şi sfidarea legii, a libertăţilor şi drepturilor cetăţenilor Republicii Moldova. Reprezentanţii partidelor de opoziţie, membrii PLDM din toată ţara sunt supuşi şantajului şi unei presiuni fără precedent.”, scrie într-un comunicat al partidului.

Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European, susține că nu va participa, fiind de părere că evenimetul de duminică acțiunea unui partid. „Noi ne pliem pe logica noastră. Să sancționăm acolo unde e posibil. Acolo unde erau proteste civice, am susținut, dar acestea au fost transformate în proteste partinice. Am chemat simpatizații PPEM să facă așa cum consideră necesar, dar i-am întrebat dacă ei cunosc agenda protestului și dacă sunt siguri că nu se vor comite ilegalități”, a declarat Leancă.

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a declarat că „pentru protestul de duminică erau pregătite acțiuni violente și atacuri la adresa polițiștilor”. El a avertizat organizatorii manifestației de duminică că „vor purta întreaga responsabilitate pentru modul în care ar putea evolua protestul”. Acesta a mai reiterat că duminică va fi implicat un număr mare de polițiști în zonele unde sunt preconizate manifestații, iar gura lumii mai vorbește că pentru a zădărnici manifestația opoziției de duminică, autoritățile locale (controlate politic de PD) din mai multe localități au anunțat festivaluri.

M.A.

 

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

2 × three =