Iurie Leancă este candidatura PPEM la funcția de președinte

Iurie Leanca

Iurie Leancă este candidatul Partidului Popular European din Moldova (PPEM) pentru fotoliul de președinte al republicii. Decizia a fost luată în cadrul ședinței ce a avut loc ieri, 26 aprilie, de membrii Consiliul Național al PPEM. Totodată, reprezentanții popular-europenilor nu au exclus posibilitatea înaintării, la o anumită etapă, a unui candidat comun cu partidele pro-europene de opoziție.

Decizia vine după ce și anterior Partidul Popular European din Republica Moldova a pledat pentru înaintarea propriului candidat din partea PPEM și continuarea consolidării echipei partidului, atât la nivel central, cât și în raioanele țării, în sate și orașe. Potrivit Consiliul Național al formațiunii, fostul liberal democrat, Iurie Leancă, a fost înaintat în urma unui vot unanim, în calitate de candidat pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova.

Totodată, la ședința Consiliului, PPEM anunță că a fost discutat și subiectul înaintării unui candidatul unic pentru alegerile prezidențiale, însă, spun popular-europenii, în acest caz ar trebui să se pună accent deosebit pe profilul candidatului și experiența acestuia. Astfel, membrii Consiliului s-au pronunțat pentru continuarea consultărilor cu forțele de opoziție de orientare pro-europeană în vederea coordonării anumitor acțiuni în contextul alegerilor prezidențiale, fără a exclude de principiu posibilitatea înaintării, la o anumită etapă, a unui candidat comun.

Potrivit politicianului Iurie Leancă, noul Președinte al țării trebuie să ajute la depolarizarea societății moldovenești. „El trebuie să gândească nu numai geopolitic, ci să se antreneze în unificarea cetățenilor în jurul ideii de renaștere a Moldovei. Eu cred că PPEM are șanse, pentru că noi avem ceea ce nu au alte partide – o echipă devotată cauzei de a face un trăi mai bun pentru cetățenii țării și de ai face să rămână acasă”, a declarat Iurie Leancă

Pe agenda de discuții a evenimentului a fost inclusă și evoluția situației social-politice din Republica Moldova, fiind subliniată absența unei viziuni clare din partea majorității de guvernare referitor la cum va fi depășită crizei profunde prin care trece Republica Moldova. Potrivit PPEM, în prezent lipsesc cu desăvârșire acțiunile de promovare a reformelor necesare, în special în domeniul reformei justiției. Participanții au mai remarcat faptul că realizarea reformelor este tărăgănată și, mai mult decât atât, guvernarea aplică procedee antidemocratice și nu contribuie la stabilizarea situației și calmarea spiritelor în societate.

Membrii Consiliului Național din regiuni au reiterat și o serie de situații privind  presiuni dure la care sunt supuși aleși locali din partea PPEM, astfel urmărindu-se trecerea la partidele aflate la guvernare – PL sau PD. Potrivit aceleiași surse, reprezentanții PPEM din raioanele Republicii Moldova sunt șantajați prin diferire metode sau sunt ademeniți cu idea că le vor fi acordate mijloace financiare pentru necesitățile comunităților locale.

C.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

20 − seventeen =