Despre proteste, platforme și politca de la Chișinău

nastase

S-a scris mult, dar în același timp și prost despre protestul din centrul Chișinăului organizat de Platforma „Demnitate și Adevăr” . Mult, pentru că site-urile făceau update la aproape fiecare mișcare mai puțin importantă și prost pentru că, efectiv, unele articole au dezinformat publicul cititor. Mă refer aici inclusiv la „zecile de mii de persoane prezente”, în ideea în care filmările realizate cu o dronă în Piața Marii Adunări Naționale au arătat că la „manifestația de amploare” n-au participat mai mult de 2- 3000 de oameni, și astea în momentele „de maximă audiență”. Luând în calcul chiar și situația în care se află, pentru Republica Moldova este un număr nesemnificativ. Mai mult, nu sunt de acord nici cu spusele liderului Platformei „DA”, Andrei Năstase, care a insistat că „ Acţiunea din 24 aprilie a fost un protest al cetăţenilor. Această manifestaţie a demonstrat încă o dată că mişcarea protestatară este consolidată, în pofida obstacolelor puse în faţa cetăţenilor. Mişcarea protestatară a întinerit.” Nu a întinerit și nici nu s-a consolidat, doar că frazele de genu`, prind foarte bine la publicul necunoscător, pentru că doar pe ideea asta merg. Ideea de a prosti. În continuare bat moneda că un stat cu aproape 4 milioane de locuitori, fără nici un fel de resurse minerale, fără industrie, cu o economie egală cu zero, se poate dezvolta de sine stătător. Nici  nu știi ce să mai faci! Că pe de o parte te amuzi, iar pe cealaltă te cam bat ganduri de a da cu pumnii în masă.

„A fost un protest al cetăţenilor cu care ne vom consulta.”, a mai spus Năstase. În legătură cu ce să se consulte? Cu data și ora următorului protest? Și despre străzile, drumurile care vor fi blocate, și Aeroportul… E consultare și asta. Că de unul singur, sau, mă rog, câțiva câți sunt din „DA”, nu mai reușesc să blocheze nimic, decât niște minți omenești…câteva, mai slăbuțe. Și nu poți să mai condamni astfel de oameni, doar că mi se pare ciudat ca să aduni „ Zeci de mii de oameni” și să le vorbești despre distrugerea oponentului, să ajungi și la un șantaj emoțional, dar nu care cumva să-ți treacă prin gând să vii cu o viziune spre schimbările care trebuie făcute pentru a depăși situația financiară și economică în care se îneacă Republica Moldova la momentul actual.

„Vom ţine cont de sărbătorile care urmează. Am discutat acelaşi lucru cu oamenii. Să aşteptăm să treacă sărbătorile. Vor fi proteste împreună cu partidele extraparlamentare sau vor fi proteste cu alte forţe civice sau cum am mai făcut cu opoziţia. Se va întâmpla după Paştele Blajinilor. Vom ţine cont de spiritul societăţii”, a anunţat Andrei Năstase. Ok, au discutat cu oamenii, vor ține cont și de sărbători, dar oare, vor reuși să oțină organizarea alegerilor parlamentare în comun cu cele prezidențiale nu mai târziu de iunie 2016? Întreb și eu și tot ca un muritor de rând sunt de părere că mitingurile nu-i vor ajuta să ajungă la plăcerea asta, mai ales că tot cheamă lumea la proteste și insistă și-și pun masca că le-ar păsa și că țin cont de părerea cetățenilor, iar aceștia „înghit sarmaua”, dar cu siguranță că nu pentru mutl timp, pentru că vor mai pofti și la altceva.

Problemele reale ale Republicii Moldova sunt cu totul altele. Cine are ochi, să le vadă, zic, iar cine nu, să organizeze proteste, poate până în iunie prind vreun peștișor de aur.

M.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

20 − 13 =