Uniunea Europeana nu mai crede în „basmele” Republicii Moldova

foaia

Uniunea Europeană nu mai crede în „basmele” Republicii Moldova, drept urmare aceasta nu mai este elevul model asa de mult laudat de oficialii europeni și asta pentru că ideile frumoase despre reformare, democratizare și extirparea corupției au rămas deocamdată doar idei, ori pentru asta s-au dat bani mulți din UE. Drept exemplu este și prestația premierului Pavel Filip la cea de-a doua Reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Premierul moldovean nu a putut oferi răspunsuri clare și concrete la întrebările europarlamentarului Cristian Preda, întrebări care vizau situația dramatică prin care trece Republica Moldova. Partea proastă este că nu numai Pavel Filip s-a aflat în încurcătură după ce a fost luat la întrebări. Și președintele Parlamentului, Andrian Candu s-a eschivat de la răspunsuri.

Partea și mai proastă este că toate finanțările din UE nu mai ajung la Chișinău, iar posibilitatea ca Moldova să intre în incapacitate de plată este destul de mare. Un exemplu este și datoriile mari pe care le are Guvernul către Primăria Capitalei, datorii care întârzie plata salariilor către funcționarii publici. Moldova nu are votată nici măcar o lege a bugetului pentru anul 2016, iar noi ne aflăm deja la mijlocul lunii martie. Mai mult, din cauza faptului că de atâta timp Banca Națională nu a avut un guvernator stabil, au fost întrerupte negocierile cu Fondul Monetar Internațional.

Republica Moldova nu este o istorie de succes și, tind să cred, că nu a fost niciodată. La etapa actuală, problema Moldovei nu reprezintă un subiect de mare interes pentru UE, iar după cum afirma Traian Băsescu, ea este chiar o non-problemă, întrucât Europa se confruntă cu alte situații mult mai grave.

Iar raționamentele europenilor sunt de înțeles. De ce să alimentezi cu bani un stat din care s-a furat renumitul „miliard”? Dacă după atâția ani în care s-a susținut sus și tare parcursul European nu au fost înfăptuite schimbări, care este siguranță că de acum se vor face?

Scepticismul Uniunii Europene este alimentat și de persoane din sfera politicului asupra cărora planează acuzații grave. Faptul că Moldova este „un stat capturat” s-a auzit de multe ori din gura celor din UE, iar „principalul suspect”, Vladimir Plahotniuc se pare că își continuă nestingherit controlul asupra instituțiilor statului.

În ultima perioadă la Chișinău se merge pe ideea „din rău în mai rău”. Grav este că sărăcirea continuă, iar statul nu întreprinde suficiente acțiuni pentru a îmbunătăți situația economică.

În timp ce reformele și curățarea sistemului de corupție ar trebui să fie în plină desfășurare, premierul ne asigură că „frauda bancară trebuie să continue”.

S.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

7 + 5 =